Υπερηχογράφημα ισχίων στα νεογνά. Γιατί είναι απαραίτητη αυτή η εξέταση;

Υπερηχογράφημα ισχίων. Είμαστε σίγουροι ότι αν είστε πρωτάρα αυτήν την εξέταση δεν θα την έχετε ξανακούσει ή δε θα έχετε διαβάσει κάτι για αυτήν.

Υπερηχογράφημα ισχίων στα νεογνά. Γιατί είναι απαραίτητη αυτή η εξέταση;

Είναι απαραίτητη για κάθε νεογέννητο μωράκι. Κατά τη γέννησή του μπορεί να παρουσιάσει κάποια διαταραχή στην άρθρωση του ισχίου και γι αυτό χρειάζεται η συμβουλή κάποιου Ορθοπαιδικού με εμπειρία στα παιδιά ο οποίος πρέπει να εξετάσει το παιδί κλινικά και υπερηχογραφικά και να αποκλείσει ότι υπάρχει θέμα αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου. Με τον όρο αυτό περιγράφεται ένα φάσμα διαταραχών της άρθρωσης του ισχίου του νεογνού, με διαφορετική βαρύτητα.
Έτσι, μπορεί να υπάρχει ανωριμότητα στη διαμόρφωση και το βάθος της κοτύλης (της αρθρικής επιφάνειας στη λεκάνη) ή δυσπλασία όπως συνήθως λένε οι ειδικοί, αλλά μπορεί να υπάρχει εξάρθρωμα του ισχίου, που είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο παιδί αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πότε ένας γονιός πρέπει να κάνει την εξέταση αυτή στο παιδί του;
Όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η εξέταση, τόσο πιο άμεση θα είναι η διάγνωση και η αντιμετώπιση του προβλήματος που τυχόν υπάρχει, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει ακόμη κι αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Μετά από αυτή την ηλικία το παιδί αξιολογείται με ακτινογραφία. Συνήθως γίνεται μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής. Γενικά, οι πρώτες 6 εβδομάδες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved