«Το παιδί μου γκρινιάζει συνέχεια. Τι να κάνω;», γράφει η εκπαιδευτική ψυχολόγος Δήμητρα Δάμτσα

Η παιδική γκρίνια είναι μία κατάσταση που μπορεί να σε οδηγήσει σε νευρική κρίση! Το κλαψούρισμα είναι πολλές φορές αρκετά εκνευριστικό και οι γονείς μπορεί να κάνουν τα πάντα για να το σταματήσουν, συχνά δυστυχώς χωρίς επιτυχία.Μα γιατί γκρινιάζουν τελικά τα παιδιά;

«Το παιδί μου γκρινιάζει συνέχεια. Τι να κάνω;», γράφει η εκπαιδευτική ψυχολόγος Δήμητρα Δάμτσα

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γκρινιάζει ένα παιδί: επειδή δεν γίνεται αυτό που θέλει, επειδή δεν θέλει να κάνει αυτά που του ζητούν, επειδή δεν του δίνουν αυτό που ζητά. Το κλάμα έχει αποτέλεσμα, το ίδιο και οι εκρήξεις οργής. Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική μέθοδος από όλες είναι το κλαψούρισμα. Τα παιδιά καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο να κεντρίσουν την προσοχή των γονιών τους. Η έντονη γκρίνια είναι αποτελεσματική γιατί ο γονιός, δυστυχώς, δεν μπορεί να την αγνοήσει.

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά όταν φωνάζετε ή μαλώνετε ,το παιδί εκλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά ως ανταμοιβή, καθώς βλέπουν ότι κατάφεραν να σας κεντρίσουν την προσοχή.

Αντιμετωπίστε την γκρίνια
• Αν η αντίδρασή σας απέναντί τους δεν είναι σταθερή (δηλαδή μερικές φορές να του κάνετε τα χατίρια για να σταματήσει και μερικές φορές όχι) ενθαρρύνετε το παιδί σας, να προσπαθήσει ακόμα πιο σκληρά προκειμένου να περάσει το δικό του. Όταν η στάση σας δεν είναι σταθερή, το παιδί θα γκρινιάξει ακόμα περισσότερο την επόμενη φορά. Επομένως, η στάση σας απέναντί του πρέπει να είναι σταθερή και να εμμένετε στην αρχική σας άποψη, χωρίς«πισωγυρίσματα».
• Δεν δείχνετε σημάδια εκνευρισμού και θυμού. Κάνοντας ότι δεν δίνετε σημασία στο παιδί, του στέλνετε το μήνυμα ότι η γκρίνια δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να επικοινωνήσει μαζί σας. Επίσης είναι σημαντικό, μόλις το παιδί αλλάξει τόνο και αρχίσει να μιλάει κανονικά να του δώσουμε όλη μας την προσοχή.
• Aν γίνει ανυπόφορο, στείλτε το για λίγο στο δωμάτιό του, μέχρι να νιώσει ότι έχει ανάγκη από παρέα. Eξηγήστε του πως, δεν το τιμωρείτε και ότι έχει δικαίωμα να γκρινιάζει όσο θέλει, απλά και εσείς έχετε το δικαίωμα να μην μπορείτε να ακούτε άλλο το «κλαψούρισμά» του.
• Δοκιμάστε το χιούμορ, αλλά με ήπιο και ευγενικό τρόπο. Aν καταφέρετε να το κάνετε να γελάσει, θα έχετε κερδίσει...

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή συμβουλή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο ddamtsa@gmail.com ή να επισκεφτείτε το blog μου www.counselling-edu.blogspot.gr .
Δάμτσα Δήμητρα,
Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved