Τα παχύσαρκα έφηβα κορίτσια παρουσιάζουν πρόβλημα στις σχολικές τους επιδόσεις

Χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο έχουν οι παχύσαρκες έφηβες σε σχέση με συνομήλικα κορίτσια που έχουν κανονικό βάρος.

Τα παχύσαρκα έφηβα κορίτσια παρουσιάζουν πρόβλημα στις σχολικές τους επιδόσεις

Αυτό διαπιστώνει η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έχει γίνει έως τώρα σε σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και επιδόσεων των εφήβων στο σχολείο. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ο επικεφαλής επισήμανε πως γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν επίγνωση για το πρόβλημα.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα παχύσαρκα κορίτσια ως ομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο) συστηματικά από τα 11 έως τα 16 χρόνια τους εμφάνιζαν χειρότερες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους με κανονικό βάρος. Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στις σχολικές επιδόσεις όμως δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη στα αγόρια με παραπανίσια κιλά.

Οι χειρότερες επιδόσεις των παχύσαρκων κοριτσιών αφορούσαν όλα τα βασικά μαθήματα, γλώσσα - λογοτεχνία, μαθηματικά, θετικών επιστημών, και, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούσαν σε επίπεδο βαθμολογίας «D» (13-14) έναντι για «C» (15-16).

Επισημαίνεται ότι η έρευνα διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας - βαθμών και όχι μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος, καθώς επίσης ότι η σχέση αυτή δεν ισχύει κατ' ανάγκη για όλα τα παχύσαρκα κορίτσια.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Στραθκλάιντ, Νταντί και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ράιλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 6.000 παιδιά, συσχετίζοντας τους βαθμούς τους στο σχολείο με το βάρος τους στις ηλικίες των 11, 13 και 16 ετών. Από το σύνολο των παιδιών, το 72% είχαν φυσιολογικό για την ηλικία τους βάρος (με βάση το δείκτη σωματικής μάζας), το 13% ήταν υπέρβαρα και το 15% παχύσαρκα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved