Παιδιά του Δρόμου: Αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας

Οι αιτίες που οδηγούν παιδιά στους δρόμους είναι πολλαπλές και ποικίλες.

Παιδιά του Δρόμου: Αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας
Bigstock

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου, που εορτάζεται στις 12 Απριλίου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών που ζουν στους δρόμους και να υπενθυμίσει σε όλες τις κυβερνήσεις τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου.

Οι Παγκόσμιες ημέρες, συχνά, λειτουργούν και σαν χρήσιμοι μηχανισμοί ευαισθητοποίησης για την αναγκαιότητα προστασίας και υποστήριξης αυτών των ευάλωτων παιδιών. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός πως τα παιδιά που συνδέονται με τον δρόμο στην πράξη συχνά αποκλείονται από τις βασικές υπηρεσίες, παρόλο έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο παιδί.

1657722117917-131801591-dikaiomata-paidion.jpg

Καταπιέζονται από τις σκληρές συνθήκες του δρόμου και είναι εκτεθειμένα σε κάθε μορφή κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ποια είναι τα παιδιά του δρόμου;

Παρά τις προόδους στον τομέα των δικαιωμάτων των παιδιών, τις δράσεις και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, καθώς επίσης και την αύξηση του επιπέδου μόρφωσης στην Ελλάδα του 2024, τα παιδιά που ζουν στους δρόμους εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Είναι πανταχού παρόντα: τα συναντάμε σε κάθε μας βόλτα για καφέ, στο σούπερ μάρκετ, στην εκκλησία, κοντά σε βαγόνια, γέφυρες, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, υπόγεια και πολλά άλλα μέρη.

Όσο αυξάνονται οι οικονομικές ανισότητες, και οι μειονότητες περιθωριοποιούνται, όσο συνηθίζουμε να αποδεχόμαστε στερεοτυπικά την εικόνα ενός παιδιού να επαιτεί, τόσο αυξάνονται τα παιδιά αυτά. Αυτά τα παιδιά, που είναι συχνά ανήλικα, επιβιώνουν επαιτώντας, πουλώντας μικροπράγματα ή παίζοντας μουσική. Αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας, καθώς συχνά χάνουν την παιδική τους ηλικία, εκτίθενται σε κάθε είδους κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει ο δρόμος και είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από ενήλικες που αναζητούν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν χρήματα.

Είναι παιδιά που δεν απολαμβάνουν την ασφάλεια και τη φροντίδα που θα έπρεπε να τους παρέχουν οι ενήλικες, όπως το να πηγαίνουν σχολείο, να πάνε στον γιατρό όταν αρρωσταίνουν, να έχουν ρούχα και παπούτσια, και να απολαμβάνουν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Καταπιέζονται από τις σκληρές συνθήκες του δρόμου και είναι εκτεθειμένα σε κάθε μορφή κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Είναι τα παιδιά που, θα «ενοχλήσουν» στις καφετέριες, στα φανάρια με την επιμονή τους να ζητάνε χρήματα, ελπίζοντας να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

dikaiomata-paidiou.jpg

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά των δρόμων;

Στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS - 1056», η οποία στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους (λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα), δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις από πολίτες, οι οποίοι μας ενημερώνουν την ίδια στιγμή που βλέπουν κάποιο παιδί θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» κινητοποιείται άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και δηλώνεται η διαθεσιμότητά μας ώστε Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος του Συλλόγου να βρεθεί άμεσα δίπλα στο παιδί.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου, μετά από Εισαγγελική Εντολή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλλει στη μεταφορά και στη συνοδεία παιδιών σε ασφαλή περιβάλλον προκειμένου να διεξαχθεί κοινωνική έρευνα για την οικογένειά τους και να ληφθούν οι πλέον συμφέρουσες για τα παιδιά λύσεις.

Μη διστάσεις να μας καλέσεις άμεσα τη στιγμή που γίνεσαι μάρτυρας της οικονομικής εκμετάλλευσης ενός παιδιού, στον αριθμό 1056, που αντιστοιχεί στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (δωρεάν από κινητό τηλέφωνο, λειτουργεί 24/7), ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ή στην Άμεση Δράση.

1657722117444-537334995-pagkosmia-imera-gia-ta-dikaiomata-ton-paidion-4.jpg

Οι αιτίες που οδηγούν παιδιά στους δρόμους είναι πολλαπλές και ποικίλες, επομένως είναι αναγκαίο να συνεχίσουν οι προσπάθειες για την αναζήτηση λύσεων που θα προστατεύσουν και θα υποστηρίξουν αυτά τα παιδιά.

Τι λένε οι αριθμοί;

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα του trafficking συνδέεται στενά με την κατάσταση των παιδιών του δρόμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ανησυχητικό. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες να αντιμετωπιστεί, δυστυχώς παραμένει ενεργό και επηρεάζει τα παιδιά.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κατά το διάστημα από 1/1/2023 έως 31/12/2023, παρείχε υποστήριξη σε 807 περιστατικά trafficking, με τα 793 από αυτά να αφορούν παιδιά που επαιτούσαν. Οι αιτίες που οδηγούν παιδιά στους δρόμους είναι πολλαπλές και ποικίλες, επομένως είναι αναγκαίο να συνεχίσουν οι προσπάθειες για την αναζήτηση λύσεων που θα προστατεύσουν και θα υποστηρίξουν αυτά τα παιδιά.

Ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας αναδείξουμε το πάθος μας για την προστασία των παιδιών αυτών.

Ας δείξουμε αλληλεγγύη και αγάπη προς αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη τη δική μας προστασία και στήριξη. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ας ευαισθητοποιηθούμε και ας δράσουμε, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε παιδί θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η καλή μας πράξη μπορεί να γίνει ο λόγος ώστε να σωθεί ένα παιδί.

Επιστημονική Ομάδα
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved