Πράγματα που κάθε γιος χρειάζεται από τη μητέρα του

Το αγόρι έχει μια στενή σχέση με τη μητέρα κι είναι καθοριστική για την ενήλικη ζωή του.

Νίκη Παπανικολάου
Πράγματα που κάθε γιος χρειάζεται από τη μητέρα του
Bigstock

Τα αγόρια τείνουν να έχουν έναν ξεχωριστό συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα τους.

Είναι το πρότυπό τους και συχνά υποσυνείδητα αποτελούν το κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουν τις γυναίκες που θα συναναστρέφονται ως ενήλικες.

Κι ενώ οι μπαμπάδες αναδεικνύουν περισσότερο την περιπετειώδη, παιχνιδιάρικη πλευρά ενός αγοριού, «η μητέρα αντιπροσωπεύει για τον γιο της, το καλό, την ευημερία, τον νόμο, με μια λέξη, τη Θεότητα σε μορφή γήινη», σύμφωνα με τον ηθικό φιλόσοφο Henry Fredéric Amiel.

Γι'αυτό και η ισορροπία της σχέσης μητέρας - γιου είναι σημαντική ειδικά για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

agori-kardiokataktiktis.jpg

Τι χρειάζονται λοιπόν τα αγόρια από τη μητέρα τους;

Αγάπη

Τα αγόρια, όπως κάθε παιδί άλλωστε, έχουν ανάγκη την αγάπη της μητέρας τους. Ακόμα και στη δύσκολη φάση της εφηβείας που η σχέση μητέρας και γιου περνά από διάφορα συγκρουσιακά στάδια, ο γιος θέλει την ξέρει ότι η αγάπη της μητέρας του παραμένει ακέραιη.

Χώρο

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μητέρες «πνίγουν» με την αγάπη τους τους γιους τους. Δεν τους δίνουν τον απαιτούμενο χώρο να αυτονομηθούν για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο γιος να μην αντιδρά στην παρεμβατικότητα της μητέρας, ακόμα κι όταν πια έχει φύγει από το σπίτι δημιουργώντας τη δική του οικογένεια.

Αποδοχή

Πέρα από τον χώρο εξίσου σημαντική είναι και η αποδοχή. Κάθε μητέρα κάνει όνειρα για τον γιο της, συχνά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τα θέλω του. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μάθει να αποδέχεται τον γιο της γι΄αυτό που είναι, με τα λάθη του και τα χαρίσματά του.

Όρια

Ο καθορισμός ορίων είναι σημαντικός. Εάν ένα παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς δεν μπορούν να το ελέγξουν, νιώθει πιο δυνατό και θα προσπαθήσει να τους χειραγωγήσει. Πόσο μάλλον όταν ο γιος γνωρίζει την αδυναμία που του έχει η μητέρα του. Από την άλλη, αν τα όρια είναι ασφυκτικά θα αισθανθεί έλλειψη εμπιστοσύνης επηρεάζοντας τη μεταξύ τους σχέση.

agkalia-mama.jpg

Αγκαλιά

Η αγκαλιά της μητέρας είναι λυτρωτική. Παρέχει ασφάλεια, ζεστασιά, ηρεμία, χαρά, γαλήνη αλλά και την αίσθηση ότι κανείς δεν μπορεί να σε …αγγίξει. Η μητέρα λοιπόν δεν πρέπει να τη στερεί από τον γιο της όταν την αποζητά και την έχει ανάγκη.

Ωστόσο, εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι πώς για να μπορέσει ο γιος να μεγαλώσει και να γίνει ένας υγιής συναισθηματικά ενήλικας, θα πρέπει η μητέρα να έχει ικανοποιήσει τις δικές της προσδοκίες από τη ζωή και να μην εξαρτάται η πληρότητά της από τον γιο της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved