1-19 Νοεμβρίου: 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Κάθε χρόνο, οι μέρες από την 1η μέχρι και την 19η ημέρα είναι αφιερωμένες κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

1-19 Νοεμβρίου: 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης
Bigstock

Κάθε χρόνο, οι μέρες από την 1η μέχρι και την 19η ημέρα είναι αφιερωμένες κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

Το χρονικό διάστημα από 1ης έως 19ης Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως «19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης» («19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children»), προκειμένου μέσα από διάφορες δράσεις να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης» (19 Νοεμβρίου).

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, αλλά έγινε για να συνδυαστεί με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου). Η πρωτοβουλία ανήκει στην «Women's World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις, γυναικείες και για την υπεράσπιση του παιδιού. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

1815b5c0-paidiki-kakopoiisi-trauma.jpg

Τι είναι παιδική κακοποίηση;

Παρά τις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η παιδική κακοποίηση, τέσσερις είναι οι βασικοί της τύποι:

● Σωματική Κακοποίηση

● Σεξουαλική Κακοποίηση

● Συναισθηματική και Ψυχολογική Κακοποίηση

● Παραμέληση

Σωματική κακοποίηση

Σωματική κακοποίηση παιδιού είναι η εμπρόθετη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών και έχει ως αποτέλεσμα (ή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα) επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, την επιβίωση του, στην ανάπτυξη του ή στην αξιοπρέπεια του.
Η σωματική κακοποίηση εκδηλώνεται μέσω ξυλοδαρμού, με χτυπήματα, κλωτσιές, ταρακουνήματα, δαγκώματα, στραγγαλισμούς, καψίματα, δηλητηριάσεις και πρόκληση ασφυξίας.

Σεξουαλική κακοποίηση

Σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί ως η «με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως και δεν είναι σε αναπτυξιακό ή νοητικό στάδιο κατά το οποίο μπορεί να δώσει την συγκατάθεση του».

Συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση

Η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει, και μεμονωμένα περιστατικά αλλά και ένα σταθερό μοντέλο συμπεριφοράς κατά το οποίο υποτιμάται η προσωπικότητα και γενικά η ύπαρξη του παιδιού… Συνήθως περιλαμβάνει: τον περιορισμό της κίνησης του παιδιού, συμπεριφορές ταπείνωσης, κατηγοριών, απειλών ή εξευτελισμού και οποιαδήποτε μορφή κακής μεταχείρισης και απόρριψης.

Παραμέληση

Εδώ αναφερόμαστε στην ανικανότητα του γονέα να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον (φυσικό και συναισθηματικό) για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, επικεντρωμένο στους εξής τομείς:

● Υγεία

● Εκπαίδευση

● Συναισθηματική ανάπτυξη

● Διατροφή

● Σπίτι και συνθήκες διαβίωσης

PAIDIKI-KAKOPOIISI-SIMADIA.jpg

Αύξηση των καταγγελιών για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών το α΄εξάμηνο του 2023

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που είχε ανακοινώσει πρόσφατα το « Χαμόγελο του Παιδιού». Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο διάστημα διαχειρίστηκε 114.991 κλήσεις, περίπου 639 κλήσεις ανά ημέρα.

Καθημερινά 2 αναφορές για σωματική κακοποίηση παιδιού

Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων παρουσίασαν αύξηση 12% ( κατά κύριο λόγο κορίτσια 13-17 ετών) και οι καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών αυξήθηκαν κατά 17%. Ειδικότερα καταγράφηκε:

  • Αύξηση* 12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων
  • Αύξηση* 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών
  • Ανά 3,5 ώρες ενημέρωση αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών για παιδί σε κίνδυνο
  • 2 αναφορές για σωματική κακοποίηση παιδιού την ημέρα

Με πληροφορίες από το sansimera.gr, hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved