Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί να ντυθεί μόνο του

Το να φορά το παιδί μόνο του τα ρούχα που έχει επιλέξει, έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξή του.

Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί να ντυθεί μόνο του

Τα οφέλη και συμβουλές για να μάθει να ντύνετε το παιδί μόνο του.

Bigstock

Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο ανεξάρτητα ανακαλύπτοντας τον κόσμο, παίρνοντας πρωτοβουλίες, δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα. Το να επιλέξουν μόνα τους τα ρούχα τους και να τα φορέσουν είναι κομμάτι της ανάπτυξής τους και όσο και αν τα θαλασσώσουν τις πρώτες φορές φορώντας ανάποδα την μπλούζα ή τα λάθος παπούτσια, είναι για εκείνα μία σημαντική κατάκτηση.

Πότε πρέπει το παιδί να μάθει να ντύνετε μόνο του;

Δεν υπάρχει ακριβής ηλικία και στην εκάστοτε περίπτωση μάλλον προσδιορίζεται από έναν συνδυασμό των ενδιαφερόντων τους και των επίπεδων των δραστηριοτήτων τους. Η παιδίατρος Pierette Mimi Poinsette αναφέρει στο Very Well Family: «Τα νήπια μαθαίνουν πρώτα να βγάζουν τα ρούχα τους αντί να ντύνονται μόνα τους. Στους 12 με 18 μήνες το παιδί είναι σε θέση να βγάζει μόνο του τις κάλτσες και τα παπούτσια του. Από την ηλικία των 3 ετών κι έπειτα, τα παιδιά ντύνονται πιο ανεξάρτητα.»

Το παιδί θα σας δείξει με τον τρόπο του το πότε είναι έτοιμο να μάθει σταδιακά να ντύνεται μόνο του. Θα προσπαθεί να συμμετέχει στη διαδικασία και εσείς είναι σημαντικό να το αφήσετε όσο γίνεται.

Τα οφέλη του να ντύνεται ένα παιδί μόνο του

Πρώτα από όλα τα οφέλη είναι αναπτυξιακά. Η διαδικασία του να επιλέξουν τα ρούχα τους και να τα φορέσουν απαιτεί σκέψη και εκτέλεση διαδοχικών ενεργειών. Επιπλέον και μόνο η διαδικασία του να φορέσουν ή να κουμπώσουν ένα παντελόνι εξασκεί τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού.

Επιλέγοντας τα ρούχα που θέλει να φορέσει το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται και όταν επιτέλους τα καταφέρει να ντύνεται χωρίς καθόλου τη δική σας βοήθεια θα νιώθει ικανό και ανεξάρτητο.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να ντυθεί μόνο του

Σε πρώτη φάση μπορείτε να παρακινήσετε το παιδί να βοηθήσει στη διαδικασία του ντυσίματος. Για παράδειγμα, όταν βάζετε το παντελόνι του αφήστε το μέχρι κάτω από τα γόνατα αντί να το σηκώσετε εντελώς και ενθαρρύνετε το παιδί να το σηκώσει μόνο του. Αντίστοιχα, όταν φοράτε στο παιδί μία μπλούζα, περάστε την από το κεφάλι του και ενθαρρύνετε το παιδί να σηκώσει τα χέρια για να τα περάσει μέσα στα μανίκια. Στόχος ανάλογα και με την ακριβή ηλικία του παιδιού είναι να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες ενέργειες, με όσο τη λιγότερη δυνατή βοήθεια.

Επίσης, για να μην χαωθεί με την πληθώρα επιλογών που έχει καλό είναι να προσφέρετε συγκεκριμένες επιλογές αφήνοντας το παιδί να διαλέξει τι τελικά θα φορέσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved