Σε όσους δεν είναι καλά παιδιά ο Άη Βασίλης φέρνει κάρβουνα;

Η ανάρτηση που έκανε ο εκπαιδευτικός, Μάριος Μάζαρης ή όπως αλλιώς είναι γνωστός στο Instagram SchoolMarius.

Σε όσους δεν είναι καλά παιδιά ο Άη Βασίλης φέρνει κάρβουνα;
Bigstock

Ο Μάριος Μάζαρης με αφορμή την απάντηση που δέχτηκε από έναν μαθητή του όταν τον ρώτησε για τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα, θέλησε να κάνει μια υπενθύμιση στους γονείς.

«Πολλές φορές όταν ακούω φράσεις που χρησιμοποιούν σε παιδιά, δεν μπορώ να μη σκεφτώ πώς θα ήταν να τις εφαρμόσουμε σε έναν ενήλικο. Φέτος κάναμε πολλές κακές πράξεις εμείς οι μεγάλοι, άραγε θα καλοβλέπαμε ένα πακέτο ΚΑΡΒΟΥΝΑ σαν δώρο; Προφανώς πολλά τα λέμε χωρίς να τα εννοούμε, είμαστε πάντα σίγουροι όμως ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν τη μεταφορική τους χρήση ή πως τα λέμε για να καθορίσουμε συμπεριφορές ή να προλάβουμε; Ας είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά. Κι ας μην είναι τα δώρα των εορτών ακόμα μια ευκαιρία να κρίνουμε, να κατηγοριοποιήσουμε ή να στενοχωρήσουμε. Δώρα για όλους ή καρβουνα για όλους! 🎄🎁», έγραψε κάτω από την ανάρτησή του και συνέχισε αποκαλύπτοντας ένα περιστατικό που συνέβη στην τάξη του.

https://www.instagram.com/p/Clwj7IorqqH

«...αλλιώς θα μου φέρει κάρβουνα»

Βρισκόμαστε στην τάξη και συζητάμε για τα Χριστούγεννα, κάνουμε αγώνα επιχειρημάτων στο μάθημα της γλώσσας για το αν τελικά είναι ωραία γιορτή ή όχι. Έχουμε πει για την ξεκούραση, το κλείσιμο των σχολείων, την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και φτάνουμε στο κομμάτι των δώρων. Εκεί υποθέτω θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. «Σε ποιον δεν αρέσουν τα δώρα», σκέφτομαι.

«Δεν παίρνεις πάντα δώρα», λέει ένα αγόρι από την τάξη μου. Εκεί, αρχίζω να σκέφτομαι πως πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να πάρουν δώρα φέτος στα παιδιά τους ή όχι πολλά ή όχι ακριβά και πως πρέπει, το προσεχές διάστημα, να κάνω δράσεις που να μιλούν για τη σημασία του συμβολικού δώρου και όχι του ακριβού.

«Δεν είναι εύκολο να πάρουν όλοι δώρα», του λέω.

«Εγώ πάντως θα προσπαθήσω...», μου λέει, «...να είμαι καλό παιδί για να πάρω!».

«Γιατί, αν δεν είσαι καλό παιδί, τι θα πάρεις;», ρώτησα χαμογελώντας.

«Σε όσους δεν είναι καλά παιδιά ο Άγιος Βασίλης φέρνει κάρβουνα», μου απαντάει και συνεχίζω να χαμογελάω γιατί πιστεύω πως αστειεύεται.

Το αγόρι όμως, μιλούσε σοβαρά. Το να πιστεύει στα 10 του χρόνια στον Άγιο Βασίλη είναι κάτι που βρίσκω γλυκό. Κι εγώ όταν με ρωτάνε τα παιδιά του λέω πως πιστεύω σε αυτόν.

Το να πιστεύει στα κάρβουνα όμως με στενοχώρησε.

Δεν ξέρω πόσα χρόνια είχα να το ακούσω. Είναι τόσο παλιακό στα αφτιά μου που δεν ξέρω πώς μπορεί κανείς να το επαναφέρει στο σήμερα.

Αν με ρωτούσαν, θα έλεγα σαν συμβουλή σε κάθε γονιό ή φροντιστή, να μην συνδέει τα δώρα με την επιβράβευση και σίγουρα να μην συνδυαστεί με τη συμπεριφορά του παιδιού για τον εξής λόγο: Αν κάποια χρονιά μια οικογένεια δυσκολευτεί οικονομικά να πάρει δώρο στο παιδί τη, το παιδί δε θα σκεφτεί ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι το ίδιο ήταν κακό παιδί και δεν του αξίζει το δώρο.

Αντιθέτως, ένα δώρο σε ένα παιδί που μπορεί να μας στενοχώρησε με μια συμπεριφορά του, δείχνει το μεγαλείο της ζωής και της οικογένειας.

«Σε αγαπώ ό,τι και αν γίνει, σε αποδέχομαι όπως και να είσαι. Σου αξίζει ένα δώρο όπως το θες και ό,τι μας ενοχλεί θα το λύσουμε πριν ή μετά τις γιορτές».

Ας γιορτάσουν όλα τα παιδιά, είτε τα λέμε «καλά», είτε «κακά», είτε «φρόνιμα», είτε άτακτα» κι ας αφήνουμε τα κάρβουνα για το τζάκι ή τους καλικάντζαρους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved