69 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2022

  • Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: 69 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2022
  • Η υπόθεση του Etan Patz που συγκλόνισε την Αμερική
  • Συμβουλές για γονείς
69 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2022

Η 25η Μαΐου είναι ημέρα αφιερωμένη στα εξαφανισμένα παιδιά. Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα στις Η.Π.Α. το 1983 με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ronald Regan και σταδιακά διεθνοποιήθηκε.

Στόχος της σημερινής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την εξαφάνιση παιδιών, ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, και η επισήμανση των μέτρων που πρέπει να λάβουν οι γονείς για την προστασία των παιδιών τους.

69 παιδιά παιδιά εξαφανίστηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2022 στην Ελλάδα

Τα στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών το πρώτο τετράμηνο του 2022 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Όπως είπε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος 2022 στην Ελλάδα εξαφανίστηκαν 69 παιδιά από τα οποία βρέθηκαν τα 49.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε επίσης τη σημασία της πρόληψη σε θέματα που αφορούν την εξαφάνιση παιδιών αναφερόμενος στις καμπάνιες ενημέρωσης που έχουν ξεκινήσει ήδη στα σχολεία.



Η υπόθεση του Etan Patz που συγκλόνισε την Αμερική

Η επιλογή της 25η Μαΐου για την Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών δεν είναι τυχαία. Αφορμή στάθηκε η εξαφάνιση του εξάχρονου Etan Patz το 1979, μία υπόθεση που συγκλόνισε την Αμερική.

Το εξάχρονο αγόρι εξαφανίστηκε στις 25 Μαΐου του 1979 καθ’ οδόν προς τη στάση του σχολικού λεωφορείου στην περιοχή Soho του Manhattan. Η εξαφάνισή του συνέβαλλε στην καθιέρωση νέας νομοθεσίας και νέων μεθόδων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εντοπισμό αγνοουμένων παιδιών.

Χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Etan απήχθη και δολοφονήθηκε την ημέρα της εξαφάνισής τους αν και το άψυχο σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Το 2001 κηρύχθηκε νομικά νεκρός, ενώ ένοχος για την απαγωγή και τη δολοφονία του κρίθηκε ο Pedro Hernandez, ο οποίος και ομολόγησε το έγκλημά του.

Στην Ελλάδα, οι πιο γνωστές υποθέσεις εξαφανίσεων παιδιών είναι αυτή του Βρετανού Μπεν Νίνταμ ο οποίος εξαφανίστηκε το 1991 σε ηλικία 21 μηνών από την Κω, και του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι. Ο 11χρονος Άλεξ εξαφανίστηκε από την Βέροια το 1995 και στη συνέχεια αποκαλύψθηκε ότι είχε πέσει θύμα bullying από συμμορία ανηλίκων συμμαθητών του. Το πτώμα του δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Συμβουλές για γονείς

«Κάθε παιδί που λείπει από το σπίτι του, βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβιζάτος στο παρακάτω βίντεο του Χαμόγελου του Παιδιού. Ο συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» συμβουλεύει τους γονείς όλων των ηλικιών για τις φυγές των εφήβων και τις εξαφανίσεις παιδιών.






Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» » λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή από τρίτο πρόσωπο, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.

Η Γραμμή 116000 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved