Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί ή ο έφηβος την πίεση από φίλους;

Λέμε πως τα παιδιά είναι σκληρά στη συμπεριφορά τους, βλέποντας πολλές φορές να φέρονται με τρόπους που εύκολα θα καταδικάσουμε ως «μεγάλοι».

Μαρίνα Μόσχα
Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί ή ο έφηβος την πίεση από φίλους;

Συχνά, στην βιασύνη τους να μεγαλώσουν, εύκολα μπορεί να υποκύψουν στις πιέσεις που ενδεχομένως ασκούν φίλοι και συνομήλικοι, από φόβο μήπως περιθωριοποιηθούν και απομακρυνθούν από την παρέα. Αποτέλεσμα, να συμπεριφέρονται με τρόπους που σε άλλες περιπτώσεις και τα ίδια πιθανά θα καταδίκαζαν.

Γνωρίζουμε πως θέλουν όπως οι περισσότεροι να νιώσουν αγαπητά και δημοφιλή, μόνο που ακόμη δεν γνωρίζουν πως θα οριοθετήσουν καταστάσεις.

Αποτέλεσμα, να αυξάνεται η ανασφάλεια και ο φόβος μιας πιθανής περιθωριοποίησης ή ακόμα και στοχοποίησής τους, καταλήγοντας σε συμπεριφορές που στην ουσία δεν θέλουν. Για παράδειγμα, μπορεί να πιέζονται να καπνίσουν ενώ δεν θέλουν για «να ανήκουν» στη παρέα, να κάνουν κοπάνες από το σχολείο, να κάνουν σχέση ή ακόμα και να ανοίξουν την σεξουαλική τους ζωή ενώ δεν νιώθουν έτοιμα!

Πώς θα βοηθήσει ο γονιός το παιδί του να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση από φίλους και συμμαθητές;

  • Πρώτα από όλα, ελπίζω ότι θα έχετε ήδη δημιουργήσει μία σχέση που θα επιτρέπει στο παιδί σας να μιλήσει για αυτή την ψυχική πίεση που δέχεται.
  • Μιλήστε και εξηγήστε του πως σημασία έχει να είναι ο εαυτός του και να μην κάνει πράγματα που το βρίσκουν αντίθετο.
  • Μάθετέ το να λέει ΟΧΙ. Σίγουρα, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται όμως να το μάθετε να οριοθετεί τον εαυτό του απέναντι στους άλλους, χωρίς να φοβάται και να ντρέπεται.
  • Εξηγήστε του πως δεν λειτουργούμε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ο καθένας μας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, να του αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Δεν σημαίνει πως θα μπει στην άκρη για την διαφορετικότητά του. Άλλωστε τα παιδιά σήμερα ζουν τη διαφορετικότητα μέσα από την ανάμειξη μαθητών στο σχολείο από διάφορες χώρες, θρησκείες, χρώματα, κουλτούρες, κλπ.
  • Αν πιστεύετε πως πιέζεται και δεν ξέρει τι να κάνει, σημαίνει πως χρειάζεται και πάλι να πάρει απόσταση από αυτό που συμβαίνει για να δει πως θα αντιδράσει. Άλλωστε δεν είναι ανάγκη να είναι αγαπητό σε όλους, ας ηρεμήσει λοιπόν για να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ότι λένε οι φίλοι του…
  • Αν νιώθει πως πιέζεται να απαντήσει σε κάτι που δεν θέλει ή να κάνει κάτι που θα το φέρει σε δύσκολη θέση, μπορεί να χρησιμοποιήσει το χιούμορ ώστε να αποσπάσει το ενδιαφέρον της παρέας και να γυρίσει την συζήτηση αλλού…
  • Σημαντικό επίσης, να μιλήσει με τους φίλους του που νιώθει πως το πιέζουν κάνοντας μία ανοιχτή κουβέντα μαζί τους, εξηγώντας τους πως αισθάνεται. Αν μάλιστα η συμπεριφορά τους είναι τραβηγμένη, το πιο πιθανό είναι πως και άλλα παιδιά στην παρέα θα νιώθουν την ίδια πίεση… Επίσης αν εξηγήσει γιατί δεν θέλει να ακολουθήσει τονίζοντας τις συνέπειες θα είναι πιο εύκολο να γίνει κατανοητό σε όλους…

Τέλος, ενθαρρύνετέ το να ζητήσει βοήθεια και στήριξη από άλλους φίλους του, τους δασκάλους ή καθηγητές ή ακόμα και από ειδικό αν χρειάζεται!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved