Πώς αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση στα παιδιά;

Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά.

Πώς αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση στα παιδιά;

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να ταυτίζεσαι με τα συναισθήματα των άλλων.

Τα άτομα που έχουν ενσυναίσθηση είναι πιο πιθανό να επιδείξουν αλτρουστικές συμπεριφορές. Η ενσυναίσθηση αρχίζει να αναπτύσσεται από τη γέννηση ήδη, μέσα από ένα συνδυασμό εμπεριών και ωρίμασης του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν φτάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα επίπεδα των ενηλίκων μέχρι το παιδί να φτάσει στη σχολική ηλικία. Μια έλλειψη ενσυναίσθησης στα πολύ μικρά παιδιά είναι επομένως αναμενόμενη.

Είναι, για παράδειγμα , απολύτως φυσιολογικό να δυσκολεύεται να μοιραστεί τα πράγματά του ένα νήπιο. Πολύ συχνά , ακόμα κι ένα παιδί είναι αναστατωμένο ή κλαίει, το παιδί που αρνείται να μοιραστεί δεν θα καταφέρει να δείξει ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα του άλλου παιδιού, ούτε να κατανοήσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Αν το καταλάβουμε αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε γρήγορα ότι δεν έχει πολύ νόημα να επικρίνουμε ένα παιδί επειδή δεν μοιράζεται.

ensinaisthisi

Ανάπτυξη ενσυναίσθησης

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sarah Ockwell-Smith , συγγραφέα του βιβλίου "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν", εκδόσεις διόπτρα, όσο περισσότερη ενσυναίσθηση και σεβασμό δείχνουμε στα παιδιά, τόσο περισσότερο εκείνα θα φέρονται με ενσυναίσθση και σεβασμό στους άλλους. Η "επίγνωση του νου" είναι απλώς η ικανότητα ενός γονιού ή κάποιου που φροντίζει ένα παιδί να δείχνει ενσυναίσθηση προς το παιδί και να κατανοεί ότι εκείνο έχει σημαντικά δικά του συναισθήματα και σκέψεις.

Ερευνες δείχνουν ότι οι μητέρες που έχουν επίγνωση του νου των παιδιών τους μεγαλώνουν παιδιά με εδραιωμένη τη Θεωρία του Νου και υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης.

Αν αναλογιστούμε ότι η συμπεριφορά που δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά του γονιού είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρόμοια συμπεριφορά στο παιδί, γίνεται σαφές ότι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να διαχειριζόμαστε θέματα όπως το μοίρασμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved