Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα βρέφη αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα από τον 5ο μήνα!

Τις πρώτες συνειδητές τους εμπειρίες έχουν από τον πέμπτο κιόλας μήνα τα βρέφη σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε Γαλλία και Δανία.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα βρέφη αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα από τον 5ο μήνα!

Αυτό αποκαλύπτεται για πρώτη φορά καθώς έως και σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ένα βρέφος μόλις 5 μηνών αντιδρούσε αντανακλαστικά σε διάφορες εικόνες(όταν του δίνουν οι γονείς κάτι να πιάσει ή όταν βλέπει τη μητέρα του) και όχι συνειδητά.

Ερευνητές από το τεχνικό πανεπιστήμιο της Δανίας και από το εργαστήριο γνωσιακών επιστημών και ψυχογλωσσολογίας του Παρισιού μελέτησαν 92 βρέφη(από 5 έως15 μηνών) για να διαπιστώσουν αν αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα αυτόματα ή συνειδητά.

Για τις ανάγκες της έρευνας τους τοποθέτησαν στα βρέφη ειδικά καπέλα με ηλεκτρόδια για να μπορέσουν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα τους. Τα βρέφη έβλεπαν εικόνες που εναλλάσσονταν, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μελέτης κάθονταν στην αγκαλιά του γονέα τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας τελικά έδειξαν ότι τα βρέφη είχαν ενδείξεις συνείδησης, παρόμοιες με αυτές των ενηλίκων, αλλά πιο αργές. Στα ενήλικα άτομα η συνείδηση του οπτικού ερεθίσματος εμφανιζόταν σε 0,3 δευτερόλεπτα, στα βρέφη στα 1,3 δευτερόλεπτα, ενώ στα νήπια (12-15 μηνών) στα 0,8 δευτερόλεπτα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Κούιντερ επισήμανε ότι αυτή η χρονική διαφορά στην αντίληψη ενός εξωτερικού ερεθίσματος που έχει ένας ενήλικας σε σχέση με ένα βρέφος ή νήπιο, οφείλεται στο γεγονός ότι ο προμετωπιαίος φλοιός των βρεφών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως.

Ο Δρ Κούντερ τέλος, τόνισε ότι τα βρέφη έχουν πολύ μεγαλύτερη συνείδηση από ό,τι πιστεύαμε έως και σήμερα και μάλλον και μεγαλύτερη συνείδηση του πόνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.
Πηγή: iasy

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved