Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα σημάδια

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή εμφανίζεται στα παιδιά σε ποσοστό 2% έως 3%.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα σημάδια

Τα παιδιά που υποφέρουν από ψυχαναγκασμούς και ιδεοληψίες, βιώνουν έντονο στρες και δυσφορία από τα οποία αδυνατούν να ανακουφιστούν.

Συχνά το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον να αδυνατεί τα αναγνωρίσει τα συμπτώματα της Ιδεοψυχναγκαστικής διαταραχής. Συχνά παρερμηνεύονται τα συμπτώματα ως απλό άγχος ή φοβία για κάτι, ακόμη και ως ανασφάλεια.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια σημεία που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους γονείς και μας προϊδεάζουν για την ύπαρξη της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής:

  1. Έντονη επιθυμία να είναι τα πράγματα στο δωμάτιο τακτοποιημένα με συγκεκριμένο τρόπο.
  2. Επαναλαμβανόμενο και εκτεταμένο πλύσιμο χεριών ή σώματος. Φόβος για μόλυνση.
  3. Έντονος φόβος μήπως συμβεί κάτι κακό στα αγαπημένα του πρόσωπα ή στο ίδιο, ή επίμονη ανησυχία μήπως κολλήσει κάποια ασθένεια.
  4. Χρονοβόρα τελετουργικά πριν τον ύπνο, στο φαγητό ή στο μπάνιο.
  5. Επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι των κλειδαριών ή των διακοπτών.
  6. Έντονη ανάγκη να μετρήσουν μέχρι κάποιο αριθμό, να επιτελέσουν μια αριθμητική πράξη ή να μετρήσουν κάτι πχ. τα πλακάκια από ένα πεζοδρόμιο.

Οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Το παιδί θα μάθει τι του συμβαίνει και θα διδαχτεί να ελέγχει τις άσχημες σκέψεις του. Έτσι σταδιακά θα σβήσουν και οι ψυχαναγκασμοί που προέρχονται από αρνητικές και στρεσογόνες σκέψεις.

Δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε και να θυμώνετε με το παιδί και τις ιδεοληψίες του. Δείξτε του κατανόηση και αγάπη. Δουλέψτε μαζί του και με τον ειδικό ψυχικής υγείας και όλα θα πάνε καλά!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved