Κι όμως είναι καλό να σας λέει πού και πού το παιδί σας ένα ψεματάκι

Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μαθαίνοντάς τους πως δεν πρέπει να λένε ψέματα, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να τα εμποδίσουμε από το να μας κρύβουν… ορισμένα πραγματάκια.

Κι όμως είναι καλό να σας λέει πού και πού το παιδί σας ένα ψεματάκι

«Δεν έφαγα εγώ όλο το παγωτό», «Δεν θα δω τηλεόραση μέχρι αργά», «Ναι, έπλυνα τα δόντια μου». Όσον και αν προσπαθούμε τα παιδιά λένε -και θα λένε- ψέματα, τις περισσότερες φορές -ευτυχώς- μικρά και αθώα. Η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι η ειλικρίνεια μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες αξίες για την οικογένειά σας ή να έχετε μιλήσει ξανά και ξανά στα παιδιά σας για τη σημασία του να μην ψεύδονται, εκείνα πάντα σκαρφίζονται τρόπους και ιστορίες για να τη… βγάλουν «καθαρή»!

Πότε, λοιπόν, πρέπει ένας γονιός να ανησυχεί για τα ψέματα που λέει το παιδί του; Πότε το ψέμα αποτελεί μια παθολογική κατάσταση; Αλήθεια, τι υποστηρίζουν οι ειδικοί;

Σημάδι… ευφυΐας τα ψέματα;

Αν και για πολλούς γονείς τα ψέματα των παιδιών τους τους προκαλούν εκνευρισμό και έντονο προβληματισμό, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες που είδαν πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας, το να ψεύδεται ένα παιδί είναι φυσιολογικό και μάλιστα, αποτελεί σημάδι… ευφυΐας!

to paidi leei psemata

Κι όμως, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστήμιου ΜακΓκιλ στον Καναδά, τα παιδιά που λένε ψέματα έχουν υψηλότερο λεκτικό δείκτη νοημοσύνης και καλύτερες εκτελεστικές δεξιότητες! Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, το ψέμα στα παιδιά συνδέεται και με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Επιπλέον, τα παιδιά που είναι συναισθηματικά σταθερά ως προσωπικότητες τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα από εκείνα που χαρακτηρίζονται από συναισθηματική αστάθεια!

Τα παραδείγματα είναι πολλά: Από το παιδί που θα πει ψέματα για να μην πληγώσει κάποιον που αγαπά μέχρι εκείνο που θα κρύψει την αλήθεια για να γλιτώσει την τιμωρία! Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια… ηθική πυξίδα, έναν τρόπο για να κατανοήσουν πότε είναι επιτρεπτό να ψεύδονται και πώς μπορούν να το κάνουν χωρίς να πληγώνουν τους γύρω τους. Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουν τα μικρά μας… experts στα ψέματα και για να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τιμωρία δεν λειτουργεί πάντα καλά στα παιδιά. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στους ανήλικους που λένε ψέματα είναι όταν τους επαινούμε για την ειλικρίνειά τους!

Ναι, είναι καλό να λέει πού και πού το παιδί σας ένα ψεματάκι! Τα παιδιά λένε -και πιθανότατα θα συνεχίσουν να λένε- ψέματα διότι απλούστατα, η συμπεριφορά αυτή είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Μην ξεχνάτε, όμως, πως όταν το κάνουν σε βαθμό που ξεπερνά το συνηθισμένο ή ψεύδονται για πράγματα τα οποία σας ανησυχούν, τότε σίγουρα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερή προσοχή και να ανακαλύψετε την «πηγή» του προβλήματος!

πηγή: scarymommy.com

Διαβάστε επίσης:
Ποιος είναι άραγε ο λόγος που τα παιδιά λένε ψέματα;

Παιδικά ψέματα: Γιατί το παιδί μου λέει ψέματα; (μέρος α’)

Ψέματα ή φαντασία; Πώς θα ξεχωρίσετε τι ισχύει με το παιδί σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved