Αισθήσεις και νοημοσύνη ενός μωρού 6-12 μηνών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κάθε μήνα που περνά, θα παρατηρείτε και κάποιες διαφορές στην συμπεριφορά και στις αντιδράσεις του μωρού σας.

Αισθήσεις και νοημοσύνη ενός μωρού 6-12 μηνών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η ανάπτυξη γίνεται σταδιακά αλλά σε πολλούς παράλληλους τομείς. Στους εννέα μήνες το μωρό σας αρχίζει να συνδυάζει τα αντικείμενα όταν παίζει. Να παίρνει δύο παιχνίδια του και να τα χτυπά μεταξύ τους.

Στους 10 με 11 μήνες μαθαίνει να βάζει τα μικρότερα αντικείμενα μέσα στα μεγαλύτερα και να τα ξαναβγάζει ένα - ένα. Στους 12 μήνες πια η μιμητική ικανότητα του μωρού σας έχει προχωρήσει πολύ, ώστε να μπορεί να αναπαράγει να αναπαράγει σχεδόν όλες τις κινήσεις που βλέπει να κάνουν οι άλλοι γύρω του. Δεν μιλάμε βέβαια για περίπλοκες κινήσεις αλλά για απλά πράγματα.

Οπως π.χ. διάφορες χειρονομίες “αντίο”, “παλαμάκια”, “φιλάκια”, “ μια ωραία πεταλούδα”. Για να το πετύχει όμως πρέπει πρώτα να δει εσάς. Μετά το 13ο μήνα θ’ αρχίσει να κάνει μόνο του ό,τι έχει δει και του αρέσει.

mvro 6 mhnvn 2

‘Ετσι θα ανακαλύψει τις τόσο πολύτιμες αισθήσεις. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να γνωρίσει τον κόσμο, δεν έχετε παρά να του τον προσφέρετε. Μέχρι ν’ αρχίσει δώστε του μεγάλη ποικιλία αντικειμένων ώστε να τ΄αγγίξει και να καταλάβει τη διαφορετική υφή των υλικών, τα σχήματα και τα μεγέθη των πραγμάτων που τα περιβάλλουν.

Κάθε φορά που του παρουσιάζετε κάτι πρέπει να του δίνετε και μερικές εξηγήσεις. Τι είναι το κάθε αντικείμενο. Σε τι μοιάζει με ένα άλλο και σε τι διαφέρει. Δε χρειάζεται η γνωριμία αυτή με τον κόσμο να περιοριστεί στο παιδικό δωμάτιο και στα παιχνίδια. Απεναντίας, το μωρό σας περισσότερο και από το ωραιότερο και πιο ακριβό παιχνίδι του κόσμου προτιμά τα παιχνίδια της μαμάς του : το τηλέφωνο , τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τα σκεύη της κουζίνας. Αυτό που θέλει το μωράκι σας είναι να αισθανθεί ότι συμμετέχει στη ζωή σας, σας βοηθάει, σας είναι χρήσιμο και όχι απομονωμένο και αποκλεισμένο σ’ ένα δικό του κόσμο με δικά του παιχνίδια.

Μέσα στο πρόγραμμα της ένταξής του μωρού στον καινούργιο του κόσμο είναι και κάποιες μορφές διδασκαλίας καθημερινής εφαρμογής. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει μόνο του με το κουτάλι, να γυρίζει τις σελίδες από το βιβλίο που του διαβάζετε, να βάζει τις πατάτες μέσα στο καλάθι. Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν ατελείωτη χαρά στα μωράκια γιατί είναι νέες εμπειρίες που τα γοητεύουν.

Διαβάστε επίσης

Τι παιχνίδια μπορούμε να αγοράσουμε για ένα μωρό έως 12 μηνών;
Μπορώ να δίνω νερό σε μωρό μικρότερο των 6 μηνών;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved