Ποιoς είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός μικρού παιδιού που παρεκτρέπεται;

'Οσες προσπάθειες και αν κάνετε για να προλάβετε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά,θα έρθουν στιγμές που θα παραβιάσει έναν ή περισσότερους από τους βασικότερους κανόνες που έχετε θέσει.

Ποιoς είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός μικρού παιδιού που παρεκτρέπεται;

Όταν συμβεί αυτό, δώστε του να το καταλάβει με την ανάλογη έκφραση στο πρόσωπο και έναν τόνο δυσαρέσκειας στη φωνή σας. Στη συνέχεια μεταφέρετέ το σε άλλο χώρο. Αυτό μπορεί πολλές φορές να είναι αρκετό, όμως άλλες τόσες θα χρειαστεί αν πάρετε κι άλλα μέτρα. Θα ήταν σκόπιμο να αποφασίσετε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σας όσο ακόμη είναι μικρό. Αλλιώς, όταν μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο άτακτο, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανιώσετε.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μικρού σας παιδιού που παρεκτρέπετα είναι σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, η απομόνωσή του για σύντομο χρονικό διάστημα, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο.

Όχι προσοχή, όχι παιχνίδια, όχι διασκέδαση. Η στρατηγική είναι αυτή που οι Αμερικανοί αποκαλούν time out και λειτουργεί ως εξής:

-Εχετε πει στο μωρό σας να μην ανοίγει την πόρτα του φούρνου αλλά αυτό σας αγνοεί.
-Χωρίς να υψώσετε τον τόνο της φωνή σας, του λέτε και πάλι αυστηρά: « Όχι, μην ανοίγεις την πόρτα του φούρνου», και το σηκώνετε στα χέρια με την πλάτη τραμμένη προς εσάς.
-Βάλτε το στο πάρκο το οποίο θα αδειάσετε απ΄όλα τα παιχνίδια και φύγετε από το δωμάτιο.
-Περιμένετε ένα με δύο λεπτά ή μέχρις ότου σταματήσει να κλαίει, προτού επιστρέψετε κοντά του.

Το κλειδί στην πειθαρχία– αυτού ή οποιουδήποτε άλλου είδους- είναι η συνέπεια και η ηρεμία. Οσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, προσπαθήστε να αντιδράσετε αμέσως, κάθε φορά που το παιδί σας παραβιάζει κάποιο σημαντικό κανόνα, αλλά μην αφήσετε το θυμό να σας κυριεύσει. Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των γονιών οι προσπάθειές σας δεν θα είναι 100% επιτυχημένες , όμως οι περιστασιακές εξαιρέσεις δεν θα επηρεάσουν το γενικό αποτέλεσμα.

Γι΄αυτό προσπαθείστε να είστε όσο πιο συνεπείς μπορείτε.

Διαβάστε επίσης

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους
Πειθαρχία και παιδί: Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved