Αυτή είναι η αγαπημένη λέξη των δίχρονων παιδιών

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, η συμπεριφορά του παιδιού αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στο να τραβά την προσοχή σας δείχνοντας κάθε λογής δυναμική συμπεριφορά την οποία θέλει να υποστηρίζει με θέρμη.

Αυτή είναι η αγαπημένη λέξη των δίχρονων παιδιών

Βιάζεται να μεγαλώσει και θέλει να το δείξει. Δεν βλέπει πια τον εαυτό του σαν κατοπτρικό είδωλό σας. Ξέρει πλέον ότι είστε δύο ξεχωριστοί άνθρωποι και έτσι δεν βλέπει το λόγο να κάνει ότι ακριβώς ότι του λέτε. Είναι αποφασισμένο να αποδείξει την ανεξαρτησία του και θα αρνείται τις προσφορές βοήθειας ακόμα κι όταν πραγματικά τη χρειάζεται.

Έτσι, κάθε φορά που θα του λέτε τι να κάνει, τι να προσέξει ή τι να αποφύγει, θα ακούτε από το στοματάκι του ένα μεγαλόπρεπο «Όχι». Οχι για τα πάντα, για το φαγητό, το νερό, το μπάνιο, την τουαλέτα. Και επίσημα είναι η αγαπημένη του λέξη.

Το παιδί σας αναπτύσσει προτιμήσεις και απέχθειες και αισθάνεται έντονη παρόρμηση να ικανοποιήσει τις δικές του επιθυμίες, ακόμη και αν συμπίπτουν με τις δικιές σας. Και όμως η σύγκρουση που μπορεί να προκύψει είναι δυνατόν να το κάνει δυστυχισμένο. Το παιδί σας διχάζεται ανάμεσα στη σφοδρή επιθυμία να είναι ανεξάρτητο στην πράξη και στη λαχτάρα του να το αγαπάτε.

Ακόμη και όταν προσπαθεί να κερδίσει μια μάχη μαζί σας, χρειάζεται τη βοήθεια και τη συναισθηματική σας στήριξη, καθώς είναι πολύ ανώριμο για να τα βγάλει πέρα χωρίς αυτήν.

tromera dixrona paidia 3

Καθήκον σας είναι να ακολουθήσετε τη μέση οδό και να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε την ανάγκη του για ανεξαρτησία με την ανάγκη του για αγάπη και προστασία. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Η σκέψη του είναι ανώριμη , η μνήμη του βραχυπρόθεσμη και η κρίση του αναξιόπιστη. Δεν μπορεί αν δει πολύ μακριά στο μέλλον, γι΄αυτό είναι ανυπόμονο όταν αυτά που θέλει δε γίνονται αμέσως. Ταυτόχρονα, θέλει πολύ να ελέγχει και αν εξουσιάζει τον κόσμο γύρω του. Η δύναμη της θέλησης του είναι μεγαλύτερη από τη διανοητική του ικανότητα.

Δείξτε ευελιξία και αφήστε το παιδί να έχει προτιμήσεις και απέχθειες. Μην του επιβάλλετε τη δική σας θέληση, μόνο και μόνο για να υπερισχύσετε ή για να του δείξετε την εξουσία που έχετε πάνω του. Είναι ελάχιστες οι φορές που πρέπει να περάσει οπωσδήποτε το δικό σας – μια απ’ αυτές είναι όταν απειλείται η ασφάλειά του- γι΄αυτό δεν πειράζει αν αφήνετε το παιδί να κάνει αυτό που θέλει.

Διαβάστε επίσης

Πειθαρχία: Πώς μπορεί να επιβληθεί σε παιδί ηλικίας έως 2 ετών;
Τα τρομερά δίχρονα: Η πρώτη εφηβεία αρχίζει στην ηλικία των 2 ετών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved