Δέκα σπουδαίες ατάκες αποδεικνύουν γατί οι παιδικές ταινίες μπορεί να είναι εκπαιδευτικές

«Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι» Philip Pullman – πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας.

Δέκα σπουδαίες ατάκες αποδεικνύουν γατί οι παιδικές ταινίες μπορεί να είναι εκπαιδευτικές

Ενδεχομένως να μην το έχετε σκεφτεί, αλλά με το να μη φέρνετε το παιδί σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή Τέχνης (βιβλία, ποίηση, σινεμά, μουσική, θέατρο) είναι σα να το αφήνετε να «λιμοκτονεί» πνευματικά. Και μπορεί τα αποτελέσματα της πνευματικής «πείνας» να μην είναι ορατά στο μάτι, όμως, σε βάθος χρόνου και καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα νιώθει μέσα του ένα κενό.

Είναι πολύ σημαντικό από πολύ νωρίς να φέρνετε το παιδί σε επαφή με το βιβλίο διαβάζοντας του από την αρχή κιόλας της ζωής του, παραμύθια. Στη συνέχεια να του συστήσετε το θέατρο, το σινεμά, τη μουσική, ανοίγοντας του τους ορίζοντες και δίνοντας του επιλογές. Ίσως, να ακούγεται περίεργο, ίσως εσείς οι ίδιες να μη βρίσκετε κάτι το ενδιαφέρον σε ένα απλό παραμύθι, όπως η Σταχτοπούτα ή σε μία παιδική ταινία, όπως η Ποκαχόντας, όμως, πιστέψτε μας, μέσα από αυτά, βγαίνουν σπουδαία μαθήματα, που πλασάρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί να μπορέσει να κατανοήσει.

paidia cinema

Τώρα, που έρχεται ο χειμώνας οργανώστε εξόδους με τα παιδιά στο σινεμά ή στο θέατρο. Δείτε παραστάσεις, ταινίες, συζητήστε τις, αναλύστε τις. Και στο σπίτι, όμως, φροντίστε οι επιτρεπτές ώρες για τηλεόραση να είναι ποιοτικές. Ένα σήριαλ, ένα ριάλιτι, ένα τηλεπαιχνίδι είναι προγράμματα ψυχαγωγικά για έναν ενήλικα, σε ένα παιδί, όμως, δεν προσφέρουν τίποτε. Ενδεχομένως, να του περάσουν λάθος μηνύματα. Βάλτε τους, λοιπόν, να δούνε παιδικές ταινίες. Καινούργιες και παλαιότερες.
Μέσα από αυτές, θα ακούσουν αποφθέγματα ζωής, θα πάρουν σπουδαία μαθήματα για σημαντικές αξίες, όπως η οικογένεια, η φιλία, ο σεβασμός, η αγάπη. Και πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι παιδικές ταινίες είναι το καλύτερο ξεκίνημα για το παιδί να έρθει σε επαφή με την Τέχνη και να την αγαπήσει.

Παρακάτω ακολουθούν 10 ατάκες, από κλασικές παιδικές ταινίες, που αποδεικνύουν τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα και γιατί δεν πρέπει να λείπουν από την ταινιοθήκη ενός παιδιού. Γιατί, εκτός από την παιδική βιβλιοθήκη, καλό είναι να ξεκινήσετε να φτιάχνετε και μία μικρή ταινιοθήκη ή συλλογή με παιδικά τραγούδια.

Peter Pan

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο», The Doorknob – Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

«Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις, σε αυτόν τον κόσμο, είναι μέσα από σκληρή δουλειά», Tiana – Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος

«Η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας» Narrator – Η Πεντάμορφη και το Τέρας

«Όπως και σε πολλά πράγματα, δε μετράει αυτό που είναι απ’ έξω, αλλά αυτά που είναι μέσα» Merchant – Aladdin

«Μη σταματάτε να το πιστεύετε και το όνειρο που επιθυμείτε, θα γίνει πραγματικότητα», Σταχτοπούτα – Σταχτοπούτα

«Η ζωή είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το βιώσουμε και όχι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε» Pooh, Winnie the Pooh

«Εξαρτάται από εσένα πόσο μακριά θα πας. Αν δεν προσπαθήσεις, δε θα μάθεις ποτέ» Merlin – The Sword in the Stone

«Το μόνο που χρειάζεται είναι Πίστη και Εμπιστοσύνη», Peter Pan – Peter Pan

«Τις περισσότερες φορές βλέπουμε πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι από εμάς. Όμως, αν κοιτάξεις καλύτερα, θα δεις πόσο ίδιοι είμαστε τελικά, όλοι μας», Jasmine, Aladdin

«Αν δε μπορείς να πεις κάτι καλό, τότε μη λες τίποτα» Thumper – Bambi

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved