Τηλεόραση και παιδί: Τα υπέρ και τα κατά του να βλέπει

Τηλεόραση, αυτό το πρόβλημα. Και η «αιώνια» μάχη γονιών με παιδί.

Τηλεόραση και παιδί: Τα υπέρ και τα κατά του να βλέπει

Όταν ήμασταν εμείς παιδιά τσακωνόμασταν με τους γονείς μας για να δούμε λίγη τηλεόραση ακόμη και τώρα, από τη θέση του γονιού, τσακωνόμαστε με τα δικά μας παιδιά. Και η κλασική ατάκα, που ακούγαμε και τώρα επαναλαμβάνουμε: «Δεν κάνει καλό να βλέπεις τηλεόραση».
Είναι, όμως, έτσι; Η τηλεόραση κάνει μόνο κακό σε ένα παιδί; Η απάντηση – και σύμφωνα με τους ειδικούς – είναι ότι δεν κάνει μόνο κακό. Όπως όλα, έτσι και η τηλεόραση, επιδρά και θετικά και αρνητικά πάνω σε ένα παιδί. Έχει και τα υπέρ και τα κατά.

moro vlepei tileorasi

Ας δούμε ποια είναι τα υπέρ του να βλέπει τηλεόραση:

Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Αν η τηλεόραση «χρησιμοποιηθεί» σωστά και οι γονείς ελέγχουν αυτά που θα βλέπει το παιδί, ναι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, που προσφέρουν γνώσεις και νέες πληροφορίες στο παιδί. Μαθαίνουν νέα πράγματα, διδάσκονται. Ανακαλύπτουν τον κόσμο, πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες, ήθη κι έθιμα.

Τα διασκεδάζει

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η τηλεόραση διασκεδάζει και ένα παιδί. Τα παιδικά προγράμματα, με τα χρώματα, τις εικόνες, τους χαρακτήρες προσφέρουν διασκέδαση στο παιδί. Καθώς και τα μουσικά προγράμματα.

Τα «μυεί» στον αθλητισμό

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή άλλων αθλημάτων. Επίσης στίβο. Γενικά, η τηλεόραση είναι ο καλύτερος τρόπος για να «μυηθεί» ένα παιδί στο θαυμαστό κόσμο των σπορ.

Ανακαλύπτουν νέες κουλτούρες

Επίσης, να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βλέπουν ταξιδιωτικές εκπομπές. Θα ανακαλύψουν, έτσι, νέες κουλτούρες, άλλους πολιτισμούς, νέες χώρες και ανθρώπους. Ακόμη και από τον καναπέ του σπιτιού, μια ταξιδιωτική εκπομπή, μπορεί να σε «πάρει» μαζί της και να γίνεις, έτσι... πολίτης του κόσμου

Μπορεί να τα εμπνεύσει

Βρείτε εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με κατασκευές, δεξιοτεχνίες, χειροτεχνίες ή καλλιτεχνικά θέματα. Το παιδί θα παρακινηθεί να κάνει αυτό που βλέπει κι έτσι θα αναπτύξει και μία άλλη πτυχή των ικανοτήτων του.

koritsaki vlepei tileorasi

Τα κατά του να βλέπει τηλεόραση:

Τα αποχαυνώνει

Τα παιδιά βλέποντας συνεχώς τηλεόραση, φτάνουν σε ένα σημείο να θέλουν να δουν κι άλλο κι άλλο. Και να βαριούνται να παίξουν ή να βγουν έξω. Να προτιμούν να μείνουν σπίτι και να δουν παιδικά, από το να πάνε στη δραστηριότητα τους. Γι’ αυτό, γονείς, όταν το παιδί έχει κάποια δραστηριότητα, προηγουμένως δεν πρέπει να βλέπει τηλεόραση. Σημαντικό.

Γίνονται αντικοινωνικά

Όταν έχουν την τηλεόραση, γιατί να χρειαστούν άλλη παρέα; Γιατί να βγουν να παίξουν με τους φίλους; Βαριούνται. Επίσης, αν βλέπουν αρκετή ώρα τηλεόραση, γίνονται αντικοινωνικά, ακόμη και με εσάς τους ίδιους, αφού είναι καθηλωμένα μπροστά από την οθόνη και αδιαφορούν για την παρουσία σας ή τι τους λέτε.

Επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλό και τη συμπεριφορά τους

Μπορεί η τηλεόραση να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όμως, η υπερβολική θέαση, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, στα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση, από πολύ μικρά, μπορεί να αλλάξει ακόμη και η δομή του εγκεφάλου του. Επίσης, άλλες έρευνες έδειξαν ότι η τηλεόραση επιδρά αρνητικά στη συμπεριφορά τους, όταν βλέπουν καθημερινά για περισσότερες από 2 ώρες.

Τα ωθεί στη βία

Είναι φορές που ενδεχομένως, δε μπορείτε να ελέγξετε τι βλέπει το παιδί στην τηλεόραση. Και να πρόκειται για σκηνές βίας. Ακόμη και αν τους εξηγείτε ότι δεν πρόκειται για κάτι πραγματικό, στα παιδιά αποτυπώνονται οι σκηνές αυτές, και κυρίως, στα αγόρια, που στη συνέχεια θα τις μιμηθούν στην καθημερινότητά τους.

Τι πρέπει να κάνετε

«Παν μέτρον άριστον» και αυτό ισχύει και με την τηλεόραση. Θέστε ωράρια και κανονισμούς, που πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Να έχετε, πάντα τον έλεγχο τι παρακολουθεί το παιδί και αν είστε σε άλλο δωμάτιο, να κάνετε αιφνιδιασμούς για να βεβαιωθείτε τι βλέπει. Κανάλια που είναι με περιεχόμενο για ενήλικες, εννοείται ότι τα κλειδώνετε. Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση, είναι από 6 χρόνων και πάνω. Επειδή, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι εφικτό, σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα χρονικά όρια να είναι αυστηρά μικρότερα.

Πηγή: momjunction

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved