Υπερκινητικό παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Μερικά παιδιά, ειδικά στην ηλικία των δύο ετών, μοιάζουν να είναι υπερκινητικά , σύμφωνα με τα κριτήρια ενός ενήλικου.

Υπερκινητικό παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα παιδί της ηλικίας αυτής να προτιμάει να τρέχει, να χοροπηδάει και να σκαρφαλώνει, από το να περπατάει ή να κάθεται φρόνιμο. Μπορεί επίσης να μιλάει τόσο γρήγορα που να σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τι λέει και ίσως ανησυχείτε για την υπερβολικά εφήμερη συγκέντρωση της προσοχής του.

Δείξτε όμως υπομονή, συνιστά η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. Η υπερβολική αυτή ενεργητικότητα υποχωρεί συνήθως λίγο προτού το παιδί πάει στο σχολείο.
Είναι φρονιμότερο να προσπαθήσουν οι γονείς να προσαρμοστούν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας παρά να πιέσουν το παιδί να επιβραδύνει τους ρυθμούς του.

Αν το παιδί σας κινείται διαρκώς, προσαρμόστε τις προσδοκίες σας αντιστοίχως. Μην περιμένετε να μείνει καθισμένο σε όλη τη διάρκεια μιας εκδήλωσης ή ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο. Αν το πάρετε μαζί σας για ψώνια, να είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε τους δικούς του ρυθμούς , όχι τους δικούς σας. Γενικώς θα πρέπει να αποφεύγετε να το βάζετε σε καταστάσεις με πολλούς περιορισμούς, όπου γνωρίζετε ότι θα δημιουργηθεί εκνευρισμός και από τις δύο πλευρές, δώστε του πολλές ευκαιρίες να εκτονώσει την περίσσεια της ενεργητικότητάς του μέσα από παιχνίδι που περιλαμβάνει τρέξιμο, άλματα, σκαρφάλωμα και μπάλα ή ποδόσφαιρο.

Ένα πολύ δραστήριο παιδί εύκολα μπορεί, χωρίς σωστή καθοδήγηση να στρέψει την ενεργητικότητά του προς βίαιη ή καταστροφική συμπεριφορά.
Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να θέσετε ορισμένους σαφείς και λογικούς κανόνες, τους οποίους θα εφαρμόζετε με συνέπεια. Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνετε μια πιο ήπια συμπεριφορά παινεύοντάς του κάθε φορά που παίζει ήσυχα ή που χαζεύει συνεχώς ένα βιβλίο για περισσότερο από λίγα λεπτά.

Επίσης, η κατάσταση θα διευκολυνθεί αν τηρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια τις ώρες του ύπνου, των γευμάτων, του μπάνιου και της ξεκούρασης του, έτσι ώστε να έχει την αίσθηση ότι το καθημερινό του πρόγραμμα έχει κάποια συγκρότηση.

Διαβάστε επίσης
«Είναι το παιδί μου υπερκινητικό ή απλά ζωηρό; Πώς θα το καταλάβω;»
Υπερκινητικό παιδί: Υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved