Σημαντικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, από μικρή ηλικία

«Αν κάποιος δεν έχει σπαρθεί και καλλιεργηθεί από την ηλικία των 5 χρόνων, μην περιμένεις να γίνει στα 50 του», λέει μία παλιά ινδική ρήση.

Σημαντικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, από μικρή ηλικία

Και είναι η καλύτερη περιγραφή για το πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά, από πολύ νωρίς τις σημαντικές αξίες της ζωής. Να τους διδάξουμε τρόπους και συμπεριφορές, που θα τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους, αλλά και αγαπητούς. Παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν.

Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία:

Να κοιτάζουν πάντα το περιεχόμενο ενός ανθρώπου

Αν δώσετε σε ένα παιδί, ένα πανάκριβο κινητό, τελευταίας τεχνολογίας και ένα φθηνότερο κινητό, με πολλές δυνατότητες, αλλά όχι σαν το πρώτο, για εκείνο δεν θα έχει καμία διαφορά. Μπροστά του έχει δύο κινητά, που μπορεί να κάνει ότι μιλάει, που μπορεί να ακούσει μουσική, να δει εικόνες. Δεν το ενδιαφέρει η τιμή του. Μόνο ότι και τα δύο στην ουσία κάνουν το ίδιο. Με αυτό ως παράδειγμα, διδάξτε στο παιδί, ότι δεν πρέπει να κρίνουν έναν άνθρωπο από την εξωτερική του εμφάνιση ή από το οικονομικό του status (αν φοράει ωραία ρούχα ή έχει μεγάλο σπίτι ή πολλά παιγνίδια), αλλά από το περιεχόμενο του. Αυτό που μπορεί να προσφέρει.

Φιλικότητα

Στις μέρες μας, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους μοναχικούς. Και αρκετοί από αυτούς είναι μόνοι τους, επειδή οι ίδιοι δεν ξέρουν τον τρόπο να προσεγγίσουν άλλους ανθρώπους, δεν ξέρουν τον τρόπο να είναι φιλικοί με κάποιον. Και δεν ξέρουν, διότι απλά δεν τον έμαθαν ποτέ. Ναι, τα παιδιά όταν είναι πολύ μικρά, έχουν μία απίστευτη φιλικότητα και κοινωνικότητα. Πλησιάζουν εύκολα άλλα παιδάκια, γελούν σε μεγαλύτερους, αποζητούν γενικά την παρέα. Μεγαλώνοντας, όμως, η διάθεση αλλάζει. Η ντροπή και η δυσκολία στις συναναστροφές διαδέχονται την κοινωνικότητα κι εκεί οι γονείς, θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Θα πρέπει να δείξουν στο παιδί πώς να είναι φιλικό. Θα πρέπει να γίνουν και οι ίδιοι περισσότερο κοινωνικοί, να αποζητούν την παρέα με ζευγάρια που έχουν παιδιά, να το ενθαρρύνουν να κάνει παρέα με άλλα παιδιά, να το επιβραβεύουν όταν επιστρέφουν στο σπίτι, μετά από μία έξοδο, όπου έχει παίξει καλά με άλλα παιδιά.

Ειλικρίνεια

Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι ειλικρινή. Ξέρετε από πολύ μικρά τα παιδιά αρέσκονται να λένε μικρά ψέματα. Ακόμη και αν δεν υπάρχει λόγος. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να αποδεχτείτε το γεγονός αυτό, θεωρώντας ότι είναι της ηλικίας. Είναι σημαντικό να μάθει από μικρό ότι το ψέμα έχει συνέπειες, που μερικές φορές μπορεί να πληγώσουν άλλους ανθρώπους, ακόμη και το ίδιο.

Να αναγνωρίζουν τα λάθη και να αποδέχονται την αποτυχία τους

Πόσοι άνθρωποι παραδέχονται με τόλμη: «Ήταν λάθος μου, συγνώμη» ή «Συγχαρητήρια, ήσουν καλύτερος από εμένα. Θα προσπαθήσω να τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά». Πολλοί δε μπορούν να το κάνουν. Άλλοι δυσκολεύονται. Και άλλοι το κάνουν, αλλά δεν είναι μέσα από την καρδιά τους. Είναι, κυρίως, για τους τύπους. Ακόμη κι ένα 5χρονο παιδί, δυσκολεύεται να παραδεχτεί ένα λάθος του ή νιώθει ντροπή, αν δεν τα κατάφερε σε κάτι. Γι αυτό, λοιπόν, το παιδί πρέπει να διδαχτεί μαζί και την επιτυχία και την αποτυχία. Θα πρέπει να μάθει ότι η επιτυχία, είναι το αποτέλεσμα μίας σκληρής δουλειάς και η αποτυχία μία ευκαιρία για να προσπαθήσει ξανά και να τα καταφέρει. Θα πρέπει να μάθει ότι κανείς δεν γεννιέται νικητής, αλλά γίνεται μέσα από σκληρή δουλειά, μέσα από αποτυχίες και στο τέλος τις επιτυχίες

Ταπεινότητα

Παντού γύρω μας βλέπουμε ανθρώπους, γεμάτο έπαρση. Ανθρώπους που προβάλλουν το εγώ τους, που περηφανεύονται για τα χαρίσματά τους, που είναι όλο αλαζονεία. Ακόμη και στο σχολείο, μπορείς να συναντήσεις τέτοια παιδάκια. Και μπορεί τριγύρω τους να έχουν μία «αυλή» από συμμαθητές/ακόλουθους, στην πραγματικότητα κανένα από αυτά δεν τα συμπαθούν. Και αυτό αποδεικνύεται στην ενήλικη ζωή. Κανείς δεν θέλει τους επαρμένους, τους νάρκισσους και αλαζόνες. Γι αυτό, διδάξτε στο παιδί σας να δείχνει ταπεινότητα.

Σεβασμός

Σεβασμός στους γονείς, στους συγγενείς, στους φίλους, στους ανθρώπους – γνωστούς και άγνωστους – σε κάθε ζωντανό πλάσμα στον κόσμο. Σεβασμό στη φύση. Σεβασμός στη ζωή. Μία αξία που πρέπει να διδαχτεί κάθε παιδί, από πολύ μικρή ηλικία – Σεβασμός!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved