Εσωστρεφή παιδιά: Τα «παιδιά – ορχιδέες» & πώς θα τα βοηθήσετε να… ευδοκιμήσουν

Τα «παιδιά – ορχιδέες». Αυτός είναι ο όρος που έχουν δώσει Αμερικανοί ψυχολόγοι για τα εσωστρεφή παιδιά.

Εσωστρεφή παιδιά: Τα «παιδιά – ορχιδέες» & πώς θα τα βοηθήσετε να… ευδοκιμήσουν

Ο λόγος που προχώρησαν σε αυτόν τον παραλληλισμό, είναι πως τα εσωστρεφή παιδιά, όπως και τα υπέροχα αυτά λουλούδια, είναι ευαίσθητα στα φώτα, τους ήχους και όπως οι ορχιδέες, έτσι και τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν να ευδοκιμήσουν στο κατάλληλο περιβάλλον. Ωστόσο, αν βρεθούν σε ένα μη κατάλληλο περιβάλλον, μπορούν να «μαραθούν». Αυτό σημαίνει πως τα εσωστρεφή παιδιά, αν μεγαλώσουν σε ένα υγιές περιβάλλον κι έχουν ωραία παιδικά χρόνια, τότε θα «ανθίσουν». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μεγάλοι ηγέτες και ισχυρές προσωπικότητες της επιστήμης, όπως ο Bill Gates στα παιδικά τους χρόνια, διακατέχονταν από εσωστρέφεια.

Κι εδώ παίζει σημαντικό ρόλο ο γονιός, ο οποίος με μεγάλη προσοχή, θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί του. Τι θα πρέπει να έχετε κατά νου και πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει πιο εξωστρεφές, χωρίς, όμως, να το πιέσετε.

Εσωστρέφεια δε σημαίνει δυστυχία
Πολλοί γονείς πιστεύουν πως το παιδί τους είναι δυστυχισμένο και πολλές φορές εκφράζουν την ανησυχία τους. Θα πρέπει, λοιπόν, αρχικά, να έχετε κατά νου ότι ένα εσωστρεφές παιδάκι, δεν είναι απαραίτητα δυστυχισμένο.

Σεβαστείτε τις επιθυμίες τους
Θα πρέπει να σέβεστε τις επιθυμίες τους. Αν θέλουν το χώρο και το χρόνο τους, αν προτιμούν να παίζουν μόνα τους ή να κάνουν κάτι μόνα τους, μην τα πιέζετε. Αφήστε τα να κάνουν αυτό που τα κάνει να αισθάνονται καλά.

Είναι καλή συντροφιά
Τα εσωστρεφή παιδιά, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη παρέα. Είναι καλοσυνάτα και ευαίσθητα παιδιά και αν πάτε με τα νερά τους, εξελίσσονται σε μία ενδιαφέρουσα συντροφιά, που έχει να σας δώσει πράγματα.

esostrefespaidi

Άλλο εσωστρεφές και άλλο ντροπαλό παιδί
Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι να συγχέουμε την εσωστρέφεια με τη ντροπή που νιώθει ένα παιδί. Ντροπαλό μπορεί να είναι – όσο περίεργο και αν ακούγεται - κι ένα εξωστρεφές παιδί, που θέλει το χρόνο του, μέχρι να μπει σε μία παρέα. Οπότε, δεν είναι απαραίτητο ότι ένα εσωστρεφές παιδί είναι ντροπαλό. Κι εννοείται ότι δεν πρέπει να σας ακούει να το αποκαλείται έτσι, διότι έτσι θα του προσθέσετε περισσότερη αμηχανία. Και θα θεωρήσει ότι αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα του – και όχι ένα συναίσθημα που βιώνουν πολλά παιδάκια – με αποτέλεσμα να κλειστεί περισσότερο.

Ενισχύστε τα πάθη τους
Τα εσωστρεφή παιδιά αναπτύσσουν πάθη, ενθουσιάζονται με νέες καταστάσεις και τους αρέσει να εξερευνούν. Γι αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ενισχύσετε το ταλέντο τους σε κάτι που λατρεύουν. Η ισχυρή δέσμευση με μία δραστηριότητα, που λατρεύουν θα τα κάνουν ευτυχισμένα, ενώ θα ανοίξουν το δρόμο της επιτυχίας για εκείνα. Μάλιστα, έχουν μία κλίση σε πιο ιδιαίτερες και δημιουργικές ενασχολήσεις, όπως η δημιουργική γραφή, η μουσική κ.α.

Ακολουθείστε τους ρυθμούς τους
Στα εσωστρεφή παιδιά, όσο τους αρέσουν οι νέες προκλήσεις και στόχοι που τα ίδια θέτουν για τον εαυτό τους, άλλο τόσο δείχνουν διστακτικά σε νέες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να δείξουν διστακτικά να μπουν στη θάλασσα ή να κάνουν παρέες. Ακολουθήστε το ρυθμό τους. Σταθείτε δίπλα τους. Εξηγήστε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι, αλλά μπορούν να το ξεπεράσουν, διότι απλά μπορούν. Μην τα πιέζετε να κάνουν παρέες ή να τους υποδεικνύεται με ποια παιδιά να συναναστρέφονται. Έχουν κριτική άποψη και μπορούν να καταλάβουν, με ποιους ταιριάζουν και ποιοι τους κάνουν. Ωστόσο, μπορείτε να τα επιβραβεύετε ή να τα ενθαρρύνετε όταν βλέπετε ότι μιλούν με νέα παιδιά

Πηγαίνετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις
Αν το παιδί σας είναι εσωστρεφές θα πρέπει εσείς να γίνετε περισσότερο εξωστρεφείς. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνετε σε εκδηλώσεις, όπως γενέθλια, που σας καλούν. Να κανονίζετε εσείς οι ίδιες συναντήσεις με άλλες μαμάδες, ώστε να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια, πιο συχνά. Αν εσείς είστε επίσης εσωστρεφείς, τότε να ξέρετε δε βοηθάτε καθόλου το παιδί.

Μάθετε τα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους
Τέλος και πολύ σημαντικό, από πολύ νωρίς θα πρέπει να μάθετε να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Να υψώνουν τη φωνή τους και να λένε «όχι», όταν κάτι δεν τους αρέσει ή δε θέλουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved