Δέκα συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μπορεί να βλάψουν το παιδί

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. 

Δέκα συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μπορεί να βλάψουν το παιδί

Τι γίνεται, όμως, όταν στην προσπάθεια τους αυτή, δεν συνειδητοποιούν ότι πέφτουν σε λάθη, που στο μέλλον μπορεί να βλάψουν το παιδί, σε συναισθηματικό, κυρίως επίπεδο;

Ο συγγραφέας και οικογενειακός σύμβουλος, Mike Leary, εξηγεί ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μπορούν να βλάψουν πραγματικά, το παιδί.

Του δίνουν πολλές επιλογές

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει στα παιδιά να προσφέρουν ατελείωτες επιλογές. Ωστόσο, όταν μεγαλώσουν, σχεδόν θα συγκλονιστούν, όταν συνειδητοποιήσουν ότι στη ζωή δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το επαινούν για οτιδήποτε κάνει

Είναι επίσης, πολύ συχνό, να επαινούν οι γονείς το παιδί για οτιδήποτε κάνει. Και πρέπει να το επαινούν, αλλά ως ενός σημείου. Γιατί, εκείνο μαθαίνει στον έπαινο και όταν αυτός δεν έρθει, θα απογοητευτεί με τον εαυτό του.

Το έχουν μονίμως απασχολημένο

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι δραστηριότητες ωφελούν το παιδί, ενώ το κρατάνε μακριά από διάφορα «προβλήματα». Ωστόσο, αν οι δραστηριότητες είναι πολλές, μπορεί να κουράσουν το παιδί και στο τέλος να βαρεθεί, ακόμη και αυτή που του αρέσει πραγματικά και είναι καλό

Αποφεύγουν να μιλάνε για θέματα που «καίνε», όπως το σεξ

Πολλοί γονείς σχεδόν τρέμουν στην ιδέα για τη μέρα που θα μιλήσουν στο παιδί τους, ειδικά αν πρόκειται για κορίτσι, για το σεξ. Και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, έχει δει κοριτσάκι 13 χρόνων να μένει έγκυος, επειδή οι γονείς του δεν του είχαν μιλήσει ποτέ για σεξ!

Είναι επικριτικοί στα λάθη του

Είναι εύκολο να επικρίνεις κάποιον για τα λάθη του. όταν, όμως, πρόκειται για το παιδί σου, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το επικρίνεις όταν εκείνο κάνει λάθη. Συζήτησε τα μαζί του, αντί να το κριτικάρεις αυστηρά. Μην του κόβεις τα φτερά.

Δεν του βάζουν όρια

Καλός γονιός δε σημαίνει, αφήνω το παιδί μου να κάνει αυτό που του αρέσει και το ευχαριστεί. Γιατί μπορεί να του αρέσει να βλέπει όλη μέρα τηλεόραση. Θα το επιτρέψετε;

yelling parents

Δεν το αφήνουν να βαρεθεί

Πολλοί γονείς δεν αφήνουν το παιδ. να βαρεθεί, για να μη νιώσει δυστυχισμένο. Ωστόσο, έτσι δεν το βοηθάνε να ξεχωρίσει μόνο του τι είναι αυτό που του αρέσει και το κάνει να περνά καλά.

Είναι υπέρ-προστατευτικοί

Φοβούνται μην πάθει κάτι παιδί, να αρρωστήσει, να πέσει, να πληγωθεί, με αποτέλεσμα να το βάλουν μέσα σε μία… γυάλα. Έτσι, το παιδί δεν μάθει ποτέ να ζει, δε θα νιώσει, δεν θα αποκτήσει πρωτοβουλίες.

Δεν του διαβάζουν παραμύθια

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά τα παραμύθια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και ψυχολογία του παιδιού. Και μπορεί κάποιοι γονείς να πιστεύουν ότι δεν του προσφέρουν τίποτα, όμως του στερούν πολλά οφέλη.

Απαιτούν να κάνει πράγματα που δε συμβαδίζουν με την ηλικία του

Το παιδί το δικό σας – και όλου του κόσμου – είναι το πιο έξυπνο. Έτσι, άλλωστε βλέπουν το παιδί τους όλοι οι γονείς. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχετε την απαίτηση από εκείνο να κάνει πράγματα που δε συμβαδίζουν με την ηλικία του. κάθε πράγμα στον καιρό του. Μην το φορτώνετε με επιπλέον βάρος, ειδικά μίας ενδεχόμενης αποτυχίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved