Μοναχοπαίδι: Καταρρίπτοντας τους μύθους για εκείνα

Παντού υπάρχουν μύθοι, έτσι και στα μοναχοπαίδια. Μύθοι και στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από τα μοναχοπαίδια, που διαιωνίζονται, δημιουργώντας ενίοτε πρόβλημα στις προσωπικές σχέσεις των παιδιών, που δεν έχουν αδελφάκι. 

Μοναχοπαίδι: Καταρρίπτοντας τους μύθους για εκείνα

Γιατί, αλήθεια, πόσοι δεν έχουν στο μυαλό τους, ότι τα μοναχοπαίδια, είναι δύστροπα, κακομαθημένα και απαιτητικά παιδιά; Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι μύθοι για τα μοναχοπαίδια, τα οποία δε διαφέρουν σε τίποτε, στη συμπεριφορά με τα παιδιά που έχουν αδέλφια.

Είναι κακομαθημένα

«Κακομαθαίνω» σημαίνει ότι κάνω όλα τα χατίρια στο παιδί μου. Ότι θέλω συνεχώς να του προσφέρω, ώστε να μην του λείπει τίποτε. Ωστόσο, πολλές φορές υπερβάλλουμε, με αποτέλεσμα να κακομάθουμε το παιδί μας. Αλήθεια, τώρα, μόνο οι γονείς που έχουν ένα μόνο παιδί νιώθουν την παραπάνω ανάγκη υπέρ- προσφοράς; Όχι. Είτε έχεις ένα είτε… 101 παιδιά, μπορείς να τα κακομάθεις το ίδιο.

Είναι απαιτητικά

Όλα τα παιδιά είναι απαιτητικά. Δεν ικανοποιούνται εύκολα και συνεχώς ζητάνε. Είτε είναι μόνα τους είτε με αδέλφια, ζητάνε. Και είναι στο χέρι των γονιών, να το ελέγξουν ώστε να μην εξελιχθεί σε ένα παιδί, που μόνο απαιτεί.

Αντικοινωνικά

Επειδή δεν έχουν αδελφάκια, θεωρούν ότι τα μοναχοπαίδια γίνονται αντικοινωνικά, που δύσκολα ανοίγονται. Λάθος. Ακόμη κι αν είσαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μπορείς να αναπτύξεις αντικοινωνική συμπεριφορά ή καλύτερα να είσαι δειλός στις κοινωνικές σου συναναστροφές. Εξάλλου, τα μοναχοπαίδια, επειδή ακριβώς είναι μόνα, είναι περισσότερο κοινωνικά, αφού νιώθουν την ανάγκη να κάνουν γνωριμίες και νέους φίλους.

Είναι ντροπαλά

Η αλήθεια είναι πως τα μοναχοπαίδια, έχουν μάθει να περνούν πολλή ώρα με τον εαυτό τους. Και για το λόγο αυτό να είναι περισσότερο ντροπαλά, κυρίως, όταν πρέπει να μπουν σε μία παρέα ή να συμμετέχουν σε κάποια ομαδική δραστηριότητα. Ε ναι, εκεί ίσως χρειάζονται λίγο σπρώξιμο. Μετά, μπορούν μια χαρά να σταθούν στην παρέα και πολλές φορές να γίνουν και η ψυχή αυτής. Και μάντεψε, ένα παιδάκι μπορεί να είναι ντροπαλό, ακόμη κι αν έχει αδελφάκι. Είναι, επίσης, στο χέρι των γονιών να μην «κόβουν» τον αέρα του παιδιού.

Γίνονται μικρομέγαλα

Επειδή τα μοναχοπαίδια μεγαλώνουν χωρίς αδελφάκι, αλλά με ενήλικες, γίνονται μικρομέγαλα. Εν μέρει λάθος. Ένα παιδάκι μπορεί να συμπεριφέρεται και να σκέφτεται σα μεγάλος, ακόμη και όταν έχει αδελφάκια. Πάντως, θέλει προσοχή το γεγονός ότι τα μοναχοπαίδια συναναστρέφονται κυρίως με ενήλικες, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν την παιδικότητα τους. Γι αυτό και οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν παρέα με ζευγάρια με παιδιά.

Θέλουν να επιβάλλονται

Το να έχει «ηγετικές τάσεις» και να θέλει να επιβάλλεται στους φίλους του, δεν είναι αποκλειστικότητα ενός μοναχοπαιδιού. Η ανάγκη της υπεροχής και της επιβολής εκδηλώνεται και σε ένα παιδάκι με αδέλφια.

onlychild

Νιώθουν μοναξιά

Ένα παιδί μπορεί να νιώσει μοναξιά ακόμα και αν έχει πολλά αδέλφια. Και είναι και αυτή στο χέρι των γονιών, ώστε το παιδί να μη νιώθει μοναχικό και παραμελημένο.

Είναι εγωιστές

Για τα μοναχοπαίδια οι σχέσεις τους με άλλα παιδάκια είναι σημαντικές. Και η φιλία πολύτιμη. Έτσι, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα με τους φίλους τους. Αλλά, υπάρχει ένα μικρό αλλά, επειδή δεν έχουν αδελφάκι, τους είναι πιο δύσκολο να μοιράζονται πράγματα.

Είναι δυστυχισμένα

Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί, θέλει τα μοναχοπαίδια δυστυχισμένα, επειδή μεγαλώνουν μόνα τους, χωρίς να έχουν παρέα ένα αδελφάκι. Σίγουρα, από ένα μοναχοπαίδι λείπει να έχει ένα αδελφάκι, όμως, αυτό δεν το καθιστά απαραίτητα δυστυχισμένο. Τα μοναχοπαίδια επειδή μεγαλώνουν μόνα, είναι πιο ευφάνταστα στο να βρουν τρόπους να παίξουν ή να περάσουν καλά. Και στην τελική, η ευτυχία ενός παιδιού εξαρτάται από τους γονείς. Είτε είναι μόνο του είτε με αδελφάκια.

Είναι εγωκεντρικά

Θέλουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, να ασχολούνται όλοι μαζί τους, αφού ως μοναχοπαίδια έχουν μάθει αυτό ακριβώς. Κι αυτό, όμως, εν μέρει είναι λάθος, διότι εγωκεντρισμό μπορεί να εκδηλώσει κι ένα παιδί μίας πολύτεκνης οικογένειας, στην προσπάθεια του να κερδίσει την προσοχή των άλλων. Και οπωσδήποτε, είναι στο χέρι των γονιών το παιδί τους να μην γίνει εγωκεντρικό. Πρέπει να του εξηγήσουν ότι για εκείνους είναι όλος ο κόσμος, όμως, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω τους. Κι αυτό είναι μάθημα είτε έχουν ένα παιδί είτε περισσότερα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved