Επιθετικό και αντικοινωνικό παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όλοι μας έχουμε νιώσει κατά καιρούς αισθήματα επιθετικότητας για κάποιους άλλους, ιδιαίτερα όταν αισθανόμαστε ότι απειλείται η ασφάλειά μας, ή ο ζωτικός μας χώρος.

Επιθετικό και αντικοινωνικό παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλά μικρά παιδιά αδυνατούν να συγκρατήσουν τα επιθετικά τους ένστικτα. Σύμφωνα με την Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ, γιατρό και μέλος του Royal College of Physicians όταν η επιθετική συμπεριφορά γίνεται τακτικό χαρακτηριστικό του παιδιού, αποτελεί συνήθως αντίδραση σε δύο πράγματα: την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και πειθαρχίας από τη στιγμή που γεννήθηκε και ένα αίσθημα ανασφάλειας του παιδιού, που μπορεί να νιώθει ότι οι γονείς του δεν το προσέχουν, δεν το αγαπούν και δε νοιάζονται γι΄αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς είναι εξ΄ολοκλήρου υπεύθυνοι για τη δύσκολη συμπεριφορά του παιδιού.

Αν το παιδί σας είναι επιθετικό, τονίζει η Δρ. Στόπαρντ, εξετάστε με προσοχή τον τρόπο που του φέρεστε και, αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαπιστώσετε ότι δεν ανταποκρίνεστε και τόσο καλά στο ρόλο σας ως μοντέλων συμπεριφοράς για το παιδί σας. Είναι πολύ εύκολο να εμποδίσουμε ένα παιδί να γίνει επιθετικό αλλά είναι πολύ δύσκολο να επανεκπαιδεύσουμε ένα ήδη επιθετικό παιδί να γίνει λιγότερο επιθετικό.

Ένας από τους πρώτους και σημαντικότερους τρόπους να διδάξετε ευγένεια και ευελιξία στο παιδί είναι να δείχνετε πρώτα εσείς ευελιξία, ανοχή και ευγένεια σε όλες τις επαφές μαζί του. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας θα σας μιμείται στα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας.

Αν το παιδί σας ξαφνικά γίνει επιθετικό αυτό είναι σίγουρο σημάδι έντασης ή δυστυχίας στη ζωή του και πρέπει να αναζητήσετε με προσοχή την αιτία της. Η αιτία θα βρίσκεται σχεδόν πάντα στη σχέση παιδιού μαζί σας, με τον σύντροφό σας ή με την υπόλοιπη οικογένεια ή στην ένταση που επικρατεί στο σπίτι. Μη νομίζετε ότι μπορείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του παιδιού και να του κρύψετε τι συμβαίνει. Το παιδί θα νιώσει την ένταση στην ατμόσφαιρα και αυτό θα του προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved