Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στη ζωή ενός παιδιού

Η αξία και η σημασία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του παιδιού έχει αποδειχτεί και υποστηριχτεί από πολλές έρευνες και θεωρίες. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφέρουμε πως το παιχνίδι βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού κοινωνική, συναισθηματική, σωματική, γλωσσική και γνωστική.

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στη ζωή ενός παιδιού

Ερχόμενο σε επαφή με διάφορα υλικά και αντικείμενα το παιδί χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του, όραση, αφή, γεύση, ακοή, όσφρηση, για να πάρει τις πληροφορίες που θέλει και να καταλάβει τον κόσμο γύρω του. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αποκαλύπτει και εκδηλώνει τις επιθυμίες του, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του θετικά ή αρνητικά χωρίς να φοβάται πως θα τιμωρηθεί γι’ αυτό.

CUTE CHILDREN 1

Μέσα από το παιχνίδι διαμορφώνει συνεχώς ιδέες και αποκτά άποψη για τον κόσμο και για τον τρόπο με τον οποίο αυτός λειτουργεί....

Ένας άλλος βασικός ρόλος του παιχνιδιού είναι πως το παιδί μέσα απ’ αυτό μαθαίνει να επικοινωνεί με τους άλλους. Η ικανότητα της επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή μας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να συμβιβάζεται, να διαπραγματεύεται, να γνωρίζει τον εαυτό του, να ανακαλύπτει τι του αρέσει να κάνει. Όλα τα παραπάνω είναι οι βάσεις της προετοιμασίας του για την ενήλικη ζωή του.

Τέλος, το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να είναι δημιουργικά, να λύνουν «προβλήματα» και το σημαντικότερο να διασκεδάζουν, να γελούν και να περνούν καλά.

20 tropoi 20

Για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω καλό θα ήταν να μη στερούμε από τα παιδιά το χρόνο τους για παιχνίδι μα να βρίσκουμε και εμείς λίγο χρόνο να παίζουμε, να γελάμε και να διασκεδάζουμε μαζί τους...

Βιβή Κουτσουπιά
Βρεφονηπιοκόμος

Πηγή: evryactivexchild.wordpress.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved