Γιατί πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπήσουν το διάβασμα

Το διάβασμα δεν διευρύνει μόνο τους ορίζοντές μας αλλά επηρεάζει και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου Kingston στο Λονδίνο η οποία εξέτασε τις επιπτώσεις που έχει η ανάγνωση ενός βιβλίου σε σχέση με την παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής σειράς στην συμπεριφορά μας.

Γιατί πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπήσουν το διάβασμα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι διάβαζαν ήταν πιο ευαίσθητοι και ευγενικοί απέναντι στους συνανθρώπους τους σε σχέση με όσους επέλεξαν να παρακολουθούν τηλεόραση.

Στην online έρευνα συμμετείχαν 123 ενήλικες διαφόρων ηλικιών. Αρχικά τους ζητήθηκε να απαντήσουν ποια βιβλία και θεατρικά έργα τους αρέσουν εξετάζοντας παράλληλα τη συμπεριφορά τους στις διαπροσωπικές σχέσεις, αν για παράδειγμα, λαμβάνουν και πόσο υπόψη τους τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και πόσο πρόθυμοι είναι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι διάβαζαν διέθεταν μεγαλύτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση σε σχέση με όσους προτιμούσαν να παρακολουθούν τηλεόραση.
Μετά από μια παρουσίαση στο The British Psychological Society, η μελέτη φιλοξενήθηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στις ψυχολογικές διαστάσεις της ανάγνωσης.

«Συχνά ακούμε τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να διαβάζουν από πολύ μικρή ηλικία προκειμένου ν’ αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ανάγνωση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται διαφορετικά και πιο σύνθετα, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική τους συμπεριφορά», εξήγησε η Rose Turner, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Kingston, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

«Έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι ιστορίες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου. Δεν αποτελεί μόνο μια διέξοδο αλλά και μια ευκαιρία να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου», πρόσθεσε η Rose Turner.
.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved