Play therapy: Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι υπάρχει τρόπος ένα παιδί να εξωτερικεύσει με ασφαλή τρόπο τις εκρήξεις θυμού που νιώθει, τη ζήλια, τους φόβους και άλλα προβλήματα;

Play therapy: Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται

Και όμως υπάρχει τρόπος και αυτός ο τρόπος λέγεται «παιχνίδι!». Γνωστή λέξη για εσάς και το παιδί σας σωστά; Όμως κάποιος μπορεί να πει «Μα καλά, το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει; Αφού το μόνο που κάνει είναι να παίζει και να νευριάζει παράλληλα!».

Το Play Therapy ή αλλιώς Παιχνιδοθεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Βοηθά τα παιδιά να εξερευνούν τα συναισθήματά τους και να κατανοούν τις προσωπικές τους εμπειρίες μέσα από κάτι φυσικό για εκείνα. Το παιχνίδι.

PAIXNIDOTHERAPEIA 1

Σε ποιες περιπτώσεις ενδεικνύεται;
Σε παιδιά με δυσκολίες συμπεριφοράς ή συναισθηματικές διαταραχές, όπως οι εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα, νυχτερινή ενούρηση, διαταραχές όρεξης, προβλήματα ύπνου, στρες, φοβίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, σχολική βία.

Επίσης το play therapy (παιχνιδοθεραπεία) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα σχέσεων ή ενδοοικογενειακές δυσλειτουργίες. Βοηθάει ακόμα και παιδιά να αντέξουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως ένα διαζύγιο ή την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Τέλος, μπορεί να βοηθήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε παιδιά με σοβαρές ασθένειες και σε εκείνα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

PAIXNIDOTHERAPEIA 2

Εφαρμόζεται σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα για παιδιά και εφήβους, θεραπευτικές μονάδες γενικότερα, και αντίστοιχα πλαίσια.

Η συνεργασία με τους γονείς και με άλλους φορείς της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης θεωρείται συχνά πρωτεύουσας σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί πιο σταθερά και συνολικά η θεραπευτική αλλαγή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved