«Το παιδί μου έχει στρες. Το ίδιο και εγώ. Τι να κάνω;»

Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι, ήδη από τη μήτρα, το έμβρυο επηρεάζεται από το στρες της μητέρας, μέσω των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα της, το οποίο και τροφοδοτεί το έμβρυο.

«Το παιδί μου έχει στρες. Το ίδιο και εγώ. Τι να κάνω;»

Αν προσπαθούσαμε να ορίσουμε το στρες, θα λέγαμε ότι είναι η κατάσταση στην οποία εμπίπτει ο οργανισμός, όταν το άτομο θεωρεί ότι δεν έχει τις κατάλληλες δεξιότητες/τα απαιτούμενα μέσα, προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις όποιες απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πιθανό είναι ένα παιδί να βιώσει στρες, δεδομένου ότι βρίσκεται ακόμη στις πρώτες τάξεις "του σχολείου της ζωής" και πολλά από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος με τα οποία έρχεται σε επαφή του είναι άγνωστα και πρωτόγνωρα! Σκεφτείτε εσείς οι ίδιοι πόσες φορές αισθανθήκατε ανησυχία, όταν κληθήκατε να ανταποκριθείτε σε κάτι νέο, που δεν είχατε συναντήσει προγενέστερα στη ζωή σας! Επομένως, τα παιδιά βιώνουν στρες και, ενίοτε, ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξημένη στρεσογόνο απαντητικότητα.

Όταν το παιδί και ο γονιός έχουν στρες

Αρχίστε να εφαρμόζετε μαζί με το παιδί σας κάποια από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές για τη διαχείριση του στρες. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνετε και οι δυο (καθιστώντας τη μεταξύ σας επικοινωνία καλύτερη και αποδοτικότερη), ενώ, παράλληλα, ενισχύετε και ισχυροποιείτε τη μεταξύ σας σχέση. Η κοινή χαλάρωση μπορεί, κάλλιστα, να ενταχθεί στη λίστα με τις κοινές δράσεις, όπως και το χαλαρωτικό μασάζ, που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας και -γιατί όχι;- το παιδί σας σε εσάς. Έτσι, από τη μια το φροντίζετε και από την άλλη του δίνετε την ευχαρίστηση να σας ικανοποιήσει, κάνοντάς το, επιπρόσθετα, να νιώθει χρήσιμο και παραγωγικό.

Οι γονείς είστε η ευκαιρία των παιδιών για αποτελεσματική ψυχοεκπαίδευση. Οι πιο θαυματουργοί ψυχολόγοι! Εμπιστευτείτε το ενστικτό σας, ενημερωθείτε και θα τα καταφέρετε περίφημα.

Σημαντική σημείωση: Στρεσαρισμένος γονέας σημαίνει, τις περισσότερες φορές, και στρεσαρισμένο παιδί. Τα παιδιά ανησυχούν για τους γονείς τους, απορροφώντας ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των δεύτερων.

Όταν ρώτησα ένα παιδάκι 9 ετών σχετικά με τα πράγματα που το αγχώνουν, εκείνο μου απάντησε ότι το βασικό του μέλημα ήταν να κάνει τους γονείς του να χαμογελάσουν ξανά, καθώς η οικονομική κρίση είχε εξαντλήσει τα οικονομικά και ψυχικά τους αποθέματα. Ας συνεργαστούμε, λοιπόν, για να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Για τα παιδιά και εμάς.

Παναγιώτα (Νότα) Δήμου
Ψυχολόγος MSc – γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια
Γρ. Λαμπράκη 91 , Πειραιάς
Τηλ.: 210.4116458
www.anaplasi-paidiou.gr
https://www.facebook.com/logotherapia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved