Παιδικά ξεσπάσματα:«Το παιδί μου προσπαθεί να μου πει κάτι όταν γίνεται αντιδραστικό;»

Τι συμβαίνει με το παιδί όταν επιμένει να κάνει αυτό που εκείνο θέλει; Όταν δεν υπακούσει το γονιό; Στιγμές δύσκολες και για τους δύο που ο καθένας προσπαθεί να επιβάλλει "το δικό του".

Παιδικά ξεσπάσματα:«Το παιδί μου προσπαθεί να μου πει κάτι όταν γίνεται αντιδραστικό;»

Θα λέγαμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα περίεργο, όταν το παιδί βρίσκεται περίπου στην ηλικία των 2 - 3 ετών που απλά αρχίζει και διαπραγματεύεται μέσα από την σύγκρουση και την άρνηση. Μην ξεχνάμε ότι είναι η ηλικία που το "μόνο μου" κυριαρχεί. Μην ανησυχείτε! Το παιδί σας απλά εξελίσσει την προσωπικότητά του.

Ζητάει να αναπτυχθεί, να δοκιμάσει τα όριά του, νιώθει ότι και αυτό μεγαλώνει: μπορεί και συνεννοείται αρκετά καλά μέσω του λόγου.

Μην ξεχνάμε επίσης την μίμηση, όπου το παιδί μιμείται αυτό που βλέπει και ακούει. Θα χρειαστεί να ανησυχήσετε περισσότερο αν καταλάβετε ότι αντιγράφει συμπεριφορές δικές σας. Αν δηλαδή με το σύντροφο έχετε παρόμοιες εικόνες, όπου η αντίδραση, η άρνηση, η πρόκληση και η σύγκρουση είναι οι τρόποι που εσείς οι δύο γονείς έχετε υιοθετήσει! Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να μιλήσετε οι δυο "μεγάλοι", καθώς το μικρό βλαστάρι σας δεν ευθύνεται για την αντιγραφή και μίμηση της δικής σας συμπεριφοράς.

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να "αλλάξετε" συμπεριφορές, τότε η βοήθεια ενός ειδικού κρίνεται απαραίτητη. Το παιδί σας είναι απλά ένα σφουγγαράκι που ότι του βάλετε μπροστά θα το ρουφήξει μέσω τέλους!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved