Το παιδί μου δεν θέλει φιλιά και αγκαλιές στους συγγενείς. Τι να κάνω;

Η Αμερικανίδα Ψυχολόγος Debbie Glasser, υποστηρίζει πως δεν είναι υποχρεωτικό για ένα παιδί να πρέπει να έχει καλές σχέσεις και κυρίως επαφές με συγγενείς, να πρέπει δηλαδή να τους φιλάει κάθε φορά που τους βλέπει.

Το παιδί μου δεν θέλει φιλιά και αγκαλιές στους συγγενείς. Τι να κάνω;

«Δεν πρέπει ένα παιδί με τη βία να φιλάει έναν συγγενή του. Αυτή η συμπεριφορά θα πεισμώσει ακόμα περισσότερο το παιδί και τότε θα αρχίσει να γίνεται και αντικοινωνικό» υποστηρίζει η ίδια. Ακόμα και μία αγκαλιά, σύμφωνα με την ψυχολόγο, πρέπει να βγαίνει με ειλικρίνεια από το παιδί προς οποιοδήποτε έχει απέναντί του. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το παραπάνω πρόβλημα είναι να προειδοποιείτε κάθε φορά το παιδί για το πρόσωπο που πρόκειται να δει, ώστε να συμπεριφερθεί με ευγένεια. Αν για παράδειγμα έχετε καλέσει κάποια θεία από το σόι, είναι καλό να πείτε: «Θα έρθει απόψε η Θεία Ελένη στο σπίτι. Θα της άρεσε πολύ αν της έλεγες με χαμόγελο 'γεια σου θεία Ελένη, τι κάνεις'; Έτσι, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, ενθαρρύνετε το παιδί λέγοντάς του: «Η Θεία Ελένη λατρεύει τις αγκαλιές αλλά ακόμα και αν χαμογελάσεις, θα είναι το ίδιο χαρούμενη που θα σε δει».

Ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το όλο θέμα, είναι να επιστρατεύσετε όλο το χιούμορ που διαθέτετε. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε στους συγγενείς τη δήλωση: «Δεν δίνει φιλιά το παιδί μου αλλά εγώ δίνω» και να πάτε κατευθείαν να δώσετε το δικό σας φιλί στον συγγενή που έχετε συναντήσει. Αυτό είναι και ένα πολύ καλό παράδειγμα για να το βλέπει το παιδί. Γιατί εσείς θα δίνετε αγκαλιές σε συγγενείς και το παιδί θα παραδειγματιστεί και θα θεωρήσει πως πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που πρέπει να γίνεται στην κοινωνική του ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved