Διδάσκοντας τον αυτοέλεγχο στα παιδιά

Ο αυτοέλεγχος είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα για τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Νίκη Παπανικολάου
Διδάσκοντας τον αυτοέλεγχο στα παιδιά
Bigstock

Ο αυτοέλεγχος είναι μια σημαντική δεξιότητα που διδάσκεται αλλά απαιτεί υπομονή και συνέπεια ώστε να καταφέρουν τα παιδιά να ελέγχουν τις παρορμήσεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους.

Πρότυπο οι γονείς

Η βασική αρχή για να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια του αυτοελέγχου είναι να δουν τους γονείς του να λειτουργούν ως πρότυπα.

Αν λοιπόν εσείς, που ζητάτε από τα μικρό παιδί σας, να μη φωνάζει, να μη κυλιέται στα πατώματα, να μην αρπάζει πράγματα και δεκάδες άλλα «μη», εκνευρίζεστε και χάνετε την ψυχραιμία σας, πώς θα του ζητήσετε να παραμείνει ήρεμο;

Οι στόχοι σας λοιπόν πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ανάλογοι με την ηλικία του παιδιού σας όταν αποφασίσετε να του διδάξετε τον αυτοέλεγχο.

xaroumeno-paidi-erevna-(2).jpg

Γιατί είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος για τα παιδιά

Τα παιδιά από μικρή ηλικία, μέσα από τον αυτοέλεγχο, μπορούν να συγκεντρώνονται, να ακολουθούν οδηγίες και να συμπεριφέρονται σωστά.

Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου παρασύρονται πιο εύκολα εν ενώ είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο σχολείο, την εργασία, ακόμη και στις φιλίες.

Αντίθετα, τα παιδιά που επιδεικνύουν αυτοέλεγχο είναι πιο ικανά να συγκεντρώνονται στην τάξη, να συμπεριφέρονται σωστά, να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να κάνουν καλές επιλογές. 'Ολα αυτά, έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση, τις προσωπικές σχέσεις αλλά και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Τρόποι να διδάξετε τον αυτοέλεγχο στα παιδιά

Παιχνίδια

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που βοηθούν στην ενίσχυση του αυτοέλεγχου και της εστίασης στα μικρά παιδιά. Μερικά από αυτά είναι: "Μουσικά αγάλματα"," Κόκκινο και πράσινο φως", "Το σιωπηλό παιχνίδι", το "Κρυφτό".

Ρουτίνα

Όταν το παιδί ξέρει τι να περιμένει, είναι πιο εύκολο να ρυθμίσει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του. Διαχειρίζεται επίσης την ημέρα του πιο εύκολα. Καθιερώστε λοιπόν μια ρουτίνα μετά το σχολείο καθώς και την ώρα του ύπνου, αφιερώνοντας χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι μαζί του.

fraseis-thetikes-otan-to-paidi-den-akouei.jpg

Υπομονή

Το να ενδίδετε στις απαιτήσεις του παιδιού σας μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ως ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσει τη γκρίνια ή να αισθανθείτε εσείς καλύτερα. Όμως, έτσι δεν μαθαίνει να έχει υπομονή ή πώς να ελέγχει τις επιθυμίες του. Διδάσκοντάς το την αξία της προσμονής και το να μάθει να περιμένει είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κατάκτησης του αυτοελέγχου.

Με πληροφορίες από το parenttv.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved