Η επιστήμη της αγάπης: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε

Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την αγάπη μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στην συμπεριφορά.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Η επιστήμη της αγάπης: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε
Bigstock

«Το μεσομεταιχμιακό σύστημα στον εγκέφαλό μας είναι αυτό που σχετίζεται με τις ανταμοιβές και τα κίνητρα», λέει η Leiszle Rae Lapping-Carr, PhD, ψυχολόγος στο Northwestern Medicine με στις σχέσεις.

«Καθώς ασχοούμαστε με πράγματα που μας φέρνουν ευχαρίστηση, οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό μας, μάς οδηγούν να ακολουθήσουμε αυτή την ανταμοιβή ξανά και ξανά».

Ας κατανοήσουμε την χημεία

Η αγάπη συμβαίνει λιγότερο στην καρδιά και περισσότερο στον εγκέφαλο, όπου ενεργοποιούνται ορμονικές απελευθερώσεις και χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη είναι μερικοί από τους βασικούς νευροδιαβιβαστές που βοηθούν να αισθανθούμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Έτσι, το σώμα σας συχνά προσεγγίζει την αγάπη ως κύκλο. Νιώθεις καλά να είσαι με εκείνο το συγκεκριμένο άτομο, οπότε ο εγκέφαλός σου λέει: «Κάντο ξανά».

Υπάρχουν και αλλά αλληλο-επικαλυπτόμενα «συστατικά» της αγάπης όπως είναι η ερωτική έλξη, η σεξουαλική επιθυμία και το συναισθηματικό δέσιμο.

Η Lapping-Carr αναφέρει πως: «Η προσκόλληση μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια μιας φιλίας , η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ρομαντική σχέση», εξηγεί. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίσθημα ασφάλειας με κάποιον μπορεί να προηγηθεί του έρωτα ή της σεξουαλικής επιθυμίας».

Ας αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει

Ενώ η χημική αντίδραση συμβαίνει στο σώμα μας, είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστ ότι εξακολουθούμε να έχουμε εξουσία και λογική πάνω στα συναισθήματά μας.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αναγνωρίσει πότε βρισκόμαστε, για παράδειγμα, στη περίοδο χάριτος», λέει η δρ.Lapping-Carr. «Μπορούμε να παρατηρήσουμε πότε μπορεί να παραβλέπουμε τα λεγόμενα red flags». Αντίθετα, εάν είμαστε υπερβολικά επικεντρωμένοι στην εύρεση αρνητικών σημείων σε κάποιον, μπορεί να είναι δύσκολο για το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου να προχωρήσει.

Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την αγάπη μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στην συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν είναι ακούσια. Ας ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας και τα συναισθήματά μας και έτσι ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο δείχνουμε την αγάπη μας.

Πηγή: nm.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved