Πώς θα μάθετε στα παιδιά να εκτιμούν αυτά που έχουν

Γιατί πολλά παιδιά δείχνουν να μην εκτιμούν όλα όσα  απλόχερα έχουν από τους γονείς τους;

Νίκη Παπανικολάου
Πώς θα μάθετε στα παιδιά να εκτιμούν αυτά που έχουν
Bigstock

Σε μια υπερκαταναλωτική εποχή, το να μάθουν τα παιδιά να εκτιμούν όλα όσα έχουν, δεν είναι μόνο σημαντικό αλλά και αναγκαίο.

Όμως, ποιες πράξεις ή λόγια πιστεύετε ότι δείχνουν πραγματικά εκτίμηση;

Πρώτα από όλα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε ρεαλιστές με τις προσδοκίες σε σχέση με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι εγωκεντρικά, βλέπουν τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία και συχνά επικεντρώνονται μόνο σε αυτά που θέλουν ή χρειάζονται.

pop-corn-kai-paidia.jpg

Πώς θα μάθουν τα παιδιά να εκτιμούν

Η Craire Burgess, οικογενειακή σύμβουλος, θεωρεί ότι δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά να μάθουν τα παιδιά να εκτιμούν αρκεί οι γονείς από νωρίς να αναλάβουν να τα διδάξουν μερικά απλά πράγματα.

  • Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να τα ενθαρρύνετε να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Το ζητούμενο ωστόσο είναι να καταλάβουν τη σημασία αυτών των λέξεων και ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι βλέποντας εσάς να χρησιμοποιείτε τις συγκεκριμένες λέξεις.
  • Οι οικογενειακές αξίες καλλιεργούνται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Αν υπάρξουν φορές που το παιδί σας θα συγκρίνει αυτά που έχει με εκείνα των φίλων του, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσετε για την αξία των χρημάτων, τις ουσιαστικές ανάγκες της κάθε οικογένειας, τα υλικά αγαθά, τις προτεραιότητες που ο καθένας θέτει στη ζωή του.
  • Η υπομονή είναι αρετή. Τα παιδιά ωστόσο είναι ανυπόμονα, κι ό,τι θέλουν, το θέλουν τώρα. Ζητήστε να κάνουν μια λίστα με όσα επιθυμούν, κάθε φορά, να αποκτήσουν και σε πόσο χρονικό διάστημα. Εξηγήστε τι μπορείτε να προσφέρετε εσείς και τι είναι διατεθειμένα να θυσιάσουν προκειμένου να τα αποκτήσουν ( να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους, να μην πάνε μια εκδρομή, κ.ο.κ.)
  • Δείτε πώς μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του παιδιού σας . Απαιτεί πράγματα όταν πηγαίνετε σε ένα κατάστημα και συνεχίζετε μέχρι να ενδώσετε; Μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε τακτική. Εξηγήστε του πριν φύγετε από το σπίτι πώς θα κάνετε συγκεκριμένες αγορές που αφορούν τη λίστα που έχετε ετοιμάσει.. Εάν έχετε θέσει συγκεκριμένα όρια, φροντίστε πρώτοι εσείς να τα τηρήσετε.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά, πρέπει να μάθουν να αποταμιεύουν και να αξιοποιούν τα χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Τα θελήματα, η part time εργασία ακόμα και η σωστή διαχείριση των χρημάτων που δίνετε ως χαρτζιλίκι, βοηθά να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.
  • Εσείς δείχνετε εκτίμηση; Τα παιδιά σας παρακολουθούν και αντιγράφουν συμπεριφορές ακόμα κι όταν πιστεύετε ότι δεν τις βλέπουν.

Όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα στη ζωή, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στα παιδιά δεξιότητες όπως είναι η ευγνωμοσύνη αλλά και η προσφορά. Μείνετε συνεπείς στην προσπάθειά τους και δώστε την ευκαιρία να χτίσουν την εκτίμησή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved