Τα μωρά καταλαβαίνουν πότε ένας ενήλικας νιώθει θυμό και αντιδρούν αντίστοιχα, αναφέρει νέα έρευνα

Η μελέτη αναφέρει ότι τα μωρά δεν ξεχνούν εύκολα τις θυμωμένες συμπεριφορές ενηλίκων, ακόμα και εάν αφορούν κάποιον τρίτο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τα μωρά καταλαβαίνουν πότε ένας ενήλικας νιώθει θυμό και αντιδρούν αντίστοιχα, αναφέρει νέα έρευνα
Bigstock

Επισκόπηση δύο μελετών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 έδειξε ότι τα μωρά καταλαβαίνουν πότε ένας ενήλικας είναι θυμωμένος και μάλιστα ότι προσαρμόζουν τη δική τους συμπεριφορά για να τον ηρεμήσουν.

«Η έρευνα μας έδειξε ότι τα μωρά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να γίνουν το επίκεντρο μίας θυμωμένης συμπεριφοράς. Σε τόσο νεαρή ηλικία έχουν ήδη βρει έναν τρόπο για να αισθάνονται ασφαλή. Είναι μία έξυπνη, προσαρμοστική αντίδραση» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Betty Repacholi από το University of Washington's Institute for Learning & Brain Sciences (I-LABS).

paidi-kai-paixnidi.jpg

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν εκατοντάδες μωρά 15 μηνών, τα οποία έλαβαν μέρος σε δύο διαφορετικές πειραματικές μελέτες.

Στην πρώτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Developmental Psychology, ο στόχος ήταν να εκθέσουν τα μωρά σε μία θυμωμένη συμπεριφορά ενός άγνωστου προσώπου, ώστε να δούνε πώς θα αντιδράσουν.

Οι γονείς κρατούσαν το μωρό αγκαλιά και στην άλλη άκρη του τραπεζιού κάποιος έπαιζε με ένα παιχνίδι. Ένας τρίτος, ερχόταν δίπλα του και είχε είτε φυσιολογική, είτε θυμωμένη συμπεριφορά απέναντι στο παιχνίδι.

Όταν το παιχνίδι δόθηκε στο μωρό, οι ερευνητές παρατήρησαν το εξής: Τα μωρά ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν να παίξουν με αυτό εάν το τρίτο άτομο αντέδρασε αρνητικά. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν να παίζεται το παιχνίδι. Αντίθετα, όταν η αντίδραση ήταν ουδέτερη, τα μωρά έπαιζαν με το παιχνίδι όπως τους έδειχναν.

Στη συνέχεια, το παιχνίδι ξαναδόθηκε στα άτομα που το είχαν αρχικά και αυτή τη φορά, το άτομο που πριν είχε θυμωμένη συμπεριφορά, ήταν ήρεμο. Παρά την αλλαγή, όταν το παιχνίδι δόθηκε ξανά στο μωρό, εξακολουθούσε να μην θέλει να παίξει μαζί του.

«Είναι σαν το μωρό να μην εμπιστεύεται ότι το άτομο που πριν ήταν θυμωμένο, είναι πλέον ήρεμο. Μόλις τα μωρά εντοπίσουν ότι κάποιος είναι επιρρεπής στον θυμό, είναι δύσκολο να το αποβάλλουν. Ακολουθούν μια πιο ασφαλή προσέγγιση, παρόλο που η κατάσταση έχει προφανώς αλλάξει», εξήγησε η Repacholi.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infancy , βασίστηκε στην πρώτη. Αυτή τη φορά τα παιχνίδια δόθηκαν πρώτα στα μωρά. Στη συνέχεια, εκείνος που είχε θυμωμένη συμπεριφορά ζήτησε να παίξει μαζί τους. Το 69% των μωρών αναποδογύρισαν το παιχνίδι, ενώ μόλις 46% των μωρών μοιράστηκαν το παιχνίδι τους με εκείνον.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τους γονείς

Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα μωρά καταλαβαίνουν και επηρεάζονται από συμπεριφορές περισσότερο από όσο οι γονείς και οι φροντιστές νομίζουν. Δεν μπορούν απλώς να κατανοήσουν θυμωμένες συμπεριφορές, αλλά προσαρμόζουν και τη δική τους συμπεριφορά, προσπαθώντας να αποσυμφορίσουν την κατάσταση.

«Εξεπλάγην που τα μωρά έδιναν τα παιχνίδια τους. Ήταν σαν να προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τον θυμωμένο ενήλικα. Δεν ήθελαν να ρισκάρουν και να κάνουν κάτι που θα πυροδοτούσε ξανά μία θυμωμένη συμπεριφορά. Δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά με τον ενήλικα που δεν έδειξε θυμό» αναφέρει η ειδικός,

Η παραπάνω μελέτη αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να προσέχουν τη συμπεριφορά τους μπροστά στα παιδιά, από τη βρεφική τους ακόμα ηλικία. Όπως αναφέρει και η ίδια η Repacholi:

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μωρά είναι ευαίσθητα στις θυμωμένες συμπεριφορές τρίτων και οι γονείς πρέπει να το έχουν αυτό στο μυαλό τους»

Με πληροφορίες από Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved