Γκρίνια και μούτρα παιδιού: Πώς να ενθαρρύνετε την εκτόνωση των συναισθημάτων του

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τα μούτρα και τη γκρίνια του παιδιού σας είναι να κατανοήσετε τους λόγους που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις.

Γκρίνια και μούτρα παιδιού: Πώς να ενθαρρύνετε την εκτόνωση των συναισθημάτων του
Κοριτσάκι έχει μούτρα. Συχνά τα μούτρα συνοδεύονται κι από γκρίνια. Bigstock

Η γκρίνια και τα μούτρα του παιδιού συχνά οφείλονται στο γεγονός ότι το παιδί μπορεί να έχει μαζέψει πολλά συναισθήματα μέσα του.

Όπως οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά, συχνά απωθούν διάφορα συναισθήματα που τα κάνουν να νιώθουν άβολα, και μπορεί ξαφνικά να ξεσπάσουν, να αρχίσουν την γκρίνια ή να γίνουν ευερέθιστα και εκνευρισμένα.

grinia.jpg

Συχνά τα παιδιά εκτός από μούτρα έχουν κι απίστευτη γκρίνια. Αποτέλεσμα πέφτουν στο πάτωμα κλαίγοντας γοερά.

Συναισθηματική εκτόνωση

Αν το παιδί σας είναι κακόκεφο και γκρινιάζει, τότε είναι πιθανό να χρειάζεται συναισθηματική εκτόνωση. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το « χρειάζομαι ένα καλό κλάμα».

Αν ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει και να εκτονώσει τα συναισθήματά του με ασφάλεια ενώ είστε κι εσείς εκεί, μπορεί να αποδειχτεί απελευθερωτικό και για τους δυο σας.

Οι γονείς άθελά τους πολλές φορές σπρώχνουν τα παιδιά τους να απωθούν τα συναισθήματά τους.

Αν το παιδί σας τείνει πράγματι να απωθεί τα δύσκολα συναισθήματα, προφανώς χρειάζεστε μια γρήγορη ανάλυση του τρόπου που επικοινωνείτε: Αντί να του πείτε: « 'Ελα τώρα, μην κλαις» ή «Μην είσαι χαζό, σταμάτα να κλαις» ή « Είσαι μεγάλο παιδί τώρα», χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως: « Εντάξει μπορείς να κλάψεις όσο χρειάζεσαι» ή «Μερικές φορές, κάνει καλό να κλαίμε και να τα βγάζουμε» ή «Ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλος για ένα καλό κλάμα – εγώ είναι εδώ για σένα».

tantrum.jpg

Μωρό γκρινιάζει διεκδικώντας την προσοχή των γονιών του

Οι προσδοκίες των γονιών

«Μερικές φορές, νομίζω ότι περιμένουμε από τα παιδιά συμπεριφορές που δεν επιδεικνύουμε πάντα ούτε εμείς οι ίδιοι», αναφέρει στο βιβλίο της η ψυχολόγος Sarah Ockwell – Smith στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!» και συνεχίζει: « Ξέρω πολλούς ενήλικες που γκρινιάζουν ή κατεβάζουν μούτρα αν δεν είναι ικανοποιημένοι με κάτι δεν γίνεται το δικό τους, μεταξύ των οποίων και εγώ η ίδια. Είναι ωραίο που εκτιμούμε τόσο τα παιδιά μας, αλλά ειρωνικό που περιμένουμε από εκείνα να αποδέχονται πράγματα που ίσως εμείς οι ίδιοι δεν θα δεχόμασταν.

Η γκρίνια και τα μούτρα έχουν πάντα έναν παράγοντα που τα πυροδοτεί: τι προσπαθεί να σας πει το παιδί σας; Βρείτε αυτό που πυροδοτεί τις αντιδράσεις του και θα έχετε βρει το «Τι;» στο αίνιγμα που αφορά την επιβολή της πειθαρχίας στο παιδί. Αν θέλουμε να συμπεριφέρονται καλύτερα τα παιδιά, πρέπει να αισθάνονται καλύτερα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved