Το παιδί μου φοβάται τα ζώα! Τι να κάνω;

Πολλές φορές διαβάζουμε σε περιοδικά για τις σχέσεις μεταξύ μικρών παιδιών και ζώων. Ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί, η σχέση αυτή δυναμώνει και το ένα προστατεύει το άλλο, ενώ η αγάπη είναι αγνή μεταξύ τους.

Το παιδί μου φοβάται τα ζώα! Τι να κάνω;

Υπάρχουν όμως παιδιά που φοβούνται τα ζώα. Οι αιτίες μπορεί να πηγάζουν από εσάς τους ίδιους που ίσως είστε υπερπροστατευτικοί ή ακόμη κι από τους φόβους σας ότι υπάρχουν κίνδυνοι γύρω σας. Έτσι λοιπόν το παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον, θεωρώντας ότι κάθετί είναι εχθρικό.

Αφού λοιπόν βρείτε τις αιτίες που το παιδάκι σας φοβάται το σκύλο ή τη γάτα, μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους του, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

• Όταν πλησιάσει ένα σκυλάκι το παιδί σας και αυτό φοβηθεί, πάρτε το από το χεράκι και εξηγήστε του, ήρεμα, πώς να του φερθεί ώστε να ξεκινήσει ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ τους. Αν διστάζει να το κάνει, καθοδηγήστε το εσείς.
• Αν το παιδί σας επιμένει με την στάση του ότι δεν θέλει να μείνει κοντά στο ζωάκι, προς θεού μην το μαλώσετε. Θα πρέπει να δείξετε κατανόηση και να του εκφράσετε την βεβαιότητα ότι θα μάθει να χαίρεται σιγά σιγά την επαφή με τα ζώα.
• Μπορείτε να πηγαίνετε μαζί του σε παιδικές χαρές ή σε πάρκα όπου εκεί θα δει κι άλλα παιδάκια που παίζουν με ζώα.
• Καλό θα ήταν να του αγοράσετε βιβλία με ζωάκια, εικονογραφημένα τα οποία φυσικά θα συνοδεύονται από ευχάριστα κείμενα, έτσι ώστε να δει με θετικό μάτι την μετέπειτα επαφή του με αυτά!
• Όταν βλέπετε δειλά δειλά να κάνει κίνηση για να χαιδέψει ένα κουταβάκι, πρέπει να το επαινείται! Με αυτόν τον τρόπο θα νικήσει τους φόβους που έχει για τα ζωάκια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved