Όταν το ήρεμο και καλό παιδί αλλάζει συμπεριφορά - Τι πρέπει να κάνετε

Πού μπορεί να οφείλεται η ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού.

Όταν το ήρεμο και καλό παιδί αλλάζει συμπεριφορά - Τι πρέπει να κάνετε

Για πολλούς γονείς η αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού τους μπορεί να προκαλεί έκπληξη.

Τι μπορεί να φταίει και το ήρεμο και ευγενικό παιδί τους ξαφνικά μιλάει και συμπεριφέρεται άσχημα;

Οι λόγοι για την αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών

Η συμπεριφορά του παιδιού αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και το τι συμβαίνει στη ζωή του. Σχολικό περιβάλλον, σχέσεις, ανασφάλεια, δυσκολίες σε κάποιο μάθημα ή άθλημα, είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού.

Επίσης, μαθησιακές δυσκολίες που δεν είχαν διαγνωστεί μέχρι στιγμής ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφέρεται το παιδί.

paidi-kaki-sumperifora.jpg

Συμπεριφορά παιδιών Δημοτικού

Εάν η συμπεριφορά του παιδιού παρατηρήσατε ότι άλλαξε με την έναρξη του σχολείου, επικοινωνήστε με τον δάσκαλό του για να δείτε τι συμβαίνει. Ο παιδίατρος επίσης μπορεί να σας βοηθήσει εξετάζοντας άλλες παραμέτρους ( ορμόνες, θυροειδής, κ.).

Σε συνέντευξη στο NPR, η συγγραφέας Katherine Reynolds Lewis, που ασχολείται με θέματα οικογενειακής ψυχολογίας, τόνισε ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή; Παρότρυνση από τους γονείς να επιλέγουν τα παιδιά μόνα τους τα ρούχα, να ετοιμάζουν το μεσημεριανό τους γεύμα αλλά και να παίζουν περισσότερο έξω με φίλους χωρίς να είναι δίπλα οι γονείς τους. Επίσης, να περνούν λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.

sizitisi-me-paidi-kai-efivo-2.jpg

Συμπεριφορά εφήβων

Οι προέφηβοι και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν ένα εντελώς άλλα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν κακή συμπεριφορά. Όχι μόνο οι ορμόνες τους μαίνονται αλλά όλη τους η ζωή αλλάζει. Δεν είναι πια μικρά παιδιά και έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο και στη συνέχεια στο λύκειο είναι μια πρόσκληση που δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια άνεση να διαχειριστούν.Παράλληλα, περνούν περισσότερο χρόνο με συνομηλίκους και φίλους και θέλουν απεγνωσμένα να ενταχθούν σε παρέες.

Όταν το παιδί σας αρχίσει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, ξεκαθαρίστε του ότι δεν επιτρέπονται οι φωνές και πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού. Τηρήστε τα όρια που έχετε θέσει σχετικά με τις εξόδους και βεβαιωθείτε ότι είναι συνεπές στα μαθήματα και στις δραστηριότητες.

Όταν οι έφηβοι δεν έχουν επίβλεψη ή καθοδήγηση, μπορούν εύκολα να παρεκτραπούν. Αν παρόλα αυτά η συμπεριφορά του παιδιού σας εξακολουθεί να σας προβληματίζει, απευθυνθείτε σε ειδικό.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved