Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται διαφορετικά στο σπίτι και στο σχολείο;

  • Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς;
  • Πώς να τη διαχειριστείτε.
Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται διαφορετικά στο σπίτι και στο σχολείο;

Πιθανόν να έχετε προσέξει ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι διαφορετική στο σχολείο και στο σπίτι.

Συγκεκριμένα είναι αγγελούδι στο σχολείο, αλλά δυσκολεύεστε πολύ μαζί του στο σπίτι. Σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει και το αντίθετο.

Αν δεν βιώνετε το ίδιο είδος συμπεριφοράς που αναφέρουν οι δάσκαλοι του παιδιού σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι το σχολείο είναι που προκαλεί το πρόβλημα , είτε φταίνε οι άνθρωποι εκεί, είτε το περιβάλλον ή οι προσδοκίες.

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας φέρεται άσχημα στο σπίτι ενώ στο σχολείο λένε ότι είναι άψογο, τότε για μια ακόμα φορά είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να βρίσκεται στο σχολείο.

simperifora paidiou sto sxoleio1

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Sarah Ockwell- Smith στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα, απλώς το παιδί σας έβαλε τα δυνατά του να λειτουργήσει όλη μέρα. Συμπεριφέρθηκε «καλά», και έκανε αυτό που περίμεναν από εκείνον στο σχολείο. Αυτό ωστόσο είναι πολύ κοπιαστικό και παρόλο που πολλά παιδιά τα καταφέρνουν θαυμάσια να παίζουν το ρόλο τους όλη την ημέρα, όταν φτάνουν σπίτι, η μάσκα πέφτει. Είναι να σαν λένε : « Ω, επιτέλους μπορώ να σταματήσω να υποκρίνομαι…».

Ένα παιδί που ταλαιπωρήθηκε στο σχολείο θα ξεσπάσει την απογοήτευση, τον θυμό και την θλίψη του όταν βρεθεί σπίτι. Αισθάνεται ασφάλεια με τους γονείς του. Ξέρει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του, γιατί το αγαπάτε χωρίς όρους.

Ίσως σας είναι δύσκολο να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά ως γονιός, ειδικά αν νιώθετε την ανάγκη να «αφεθείτε», μετά από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα. Είναι ωστόσο το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσε να σας κάνει το παιδί σας. Όταν καταρρέει είναι σαν να λέει: « Σε αγαπάω. Αισθάνομαι ασφάλεια μαζί σου. Σε ευχαριστώ που με αφήνεις να είμαι ο εαυτός μου».

Προσπαθήστε να το θυμάστε αυτό την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Επιτρέψτε τα συναισθήματα να κυλήσουν. Μην προσπαθείτε να τα σταματήσετε. Είναι κάτι καλό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved