Η τραγική ιστορία νεογέννητου από το Σαράγεβο που πέθανε στο Βελιγράδι λόγω γραφειοκρατίας

Ένα μωράκι από το Σαράγεβο γεννήθηκε με σοβαρό πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι για να γίνει καλά. Έπεσε, όμως, θύμα της γραφειοκρατίας και των νόμων με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πολύ οι μηχανισμοί ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία του. Το άτυχο μωρό έπαθε σηψαιμία και τελικά κατέληξε!

Η τραγική ιστορία νεογέννητου από το Σαράγεβο που πέθανε στο Βελιγράδι λόγω γραφειοκρατίας


Η μικρή Μπέριν γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου με ανατομικό πρόβλημα στην τραχεία και τον οισοφάγο το οποίο δεν της επέτρεπε να τραφεί. Το νεογέννητο υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Σαράγεβο, η οποία όμως ήταν ανεπιτυχής και έτσι έπρεπε να μεταφερθεί στο Βελιγράδι. Εκεί, όμως, αν και το περιστατικό ήταν επείγον, παρουσιάστηκε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το μωρό ενώ ήταν με μηχανική υποστήριξη, χρειάστηκε να περιμένει στα σύνορα για ώρες, καθώς οι φύλακες δεν έδιναν την έγκριση ώστε να περάσει στη Σερβία. Αν και το περιστατικό ήταν επείγον, οι αρχές στα σύνορα δεν είχαν ενημερώσει κανέναν από τους φύλακες ότι επρόκειτο να περάσει από εκεί το ασθενοφόρο με το μωρό που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Όταν τελικά, μετά από αναμονή πολλών ωρών, το ασθενοφόρο κατάφερε να περάσει στη Σερβία άρχισαν άλλα προβλήματα, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Ο δήμος της περιοχής όπου διαμένει το ζευγάρι –σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της χώρας-, έπρεπε να πληρώσει στο νοσοκομείο περίπου 1000 ευρώ, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Οι γονείς της μικρής απευθύνθηκαν σε δικηγόρο στη Σερβία στον οποίο ανέφεραν όλο το ιστορικό αλλά και το γεγονός ότι το μωρό μετά από το χειρουργείο είχε σταλεί στη Σερβία για να γίνει καλά. Εκείνος λοιπόν τους ενημέρωσε πως βάσει νόμου και της γραφειοκρατίας που ίσχυε στη χώρα, έπρεπε να ξεκινήσει συγκεκριμένη νομική διαδικασία ώστε να μπορέσει το παιδί να μπει στο πρόγραμμα θεραπείας που χρειαζόταν.

Καθ' όλη τη διάρκεια όλων αυτών των συνεννοήσεων, το μωρό παρέμενε χωρίς καμία ιατρική βοήθεια αφού δεν είχε ούτε διαβατήριο ούτε αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι, λοιπόν, να ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες ώστε να επιλυθεί το θέμα, το μωράκι είχε ήδη πάθει σηψαιμία και τελικά απεβίωσε στις 13 Ιουνίου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved