Πότε το μωρό έχει προβλήματα προσκόλλησης στο μαστό;

Ένα μωρό ενδέχεται να έχει προβλήματα προσκόλλησης στο μαστό γεγονός που αγχώνει τη μητέρα, καθώς δεν γνωρίζει, ειδικά στο πρώτο μωρό που μπορεί να οφείλεται.

Πότε το μωρό έχει προβλήματα προσκόλλησης στο μαστό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα προσκόλλησης που παρουσιάζουν τα μωρά, παρουσιάζονται όταν έχουν ταϊστεί με μπιμπερό ή όταν έχει αποκτήσει την εμπειρία της πιπίλας. Στην περίπτωση αυτή θα γλείφει απλώς ή θα μασουλάει με τα σαγόνια του τη θηλή, αντί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του.

Οι κινήσεις όμως αυτές δεν θα ενεργοποιούν το μαστό να παράγει περισσότερο γάλα και θα χρειαστεί να « διδάξετε» το μωρό σας πώς να θηλάζει κανονικά. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν οι νοσηλεύτριες ή ο παιδίατρός σας. Ο τρόπος με τον οποίο ρουφάει το γάλα από το μαστό είναι διαφορετικός από εκείνον που χρησιμοποιεί για να ρουφήξει γάλα από τη θηλή ενός μπιμπερό.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η χρήση μπιμπερό σε πολύ πρώιμο στάδιο μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στο βρέφος και να καθυστερήσει την εκμάθηση του ορθού τρόπου θηλασμού. ‘Αλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ο «μη θρεπτικός θηλασμός» ( όπου ο μαστός χρησιμοποιείται ως πιπίλα δεν παρεμποδίζει την εκμάθηση του σωστού θηλασμού.

Από τη στιγμή που το βρέφος αρχίζει να ρουφάει κανονικά, με τις κινήσεις του θα διεγείρει τις νευρικές απολήξεις της θηλής. Καθώς αδειάζει ο μαστός και υπόφυση απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη θα απελευθερωθούν ορμόνες που θα ενεργοποιήσουν το μαστό να παράγει περισσότερο γάλα.
Το γάλα θα αρχίσει να ρέει στις γαλακτοφόρες οδούς χάρις σε μια άλλη ορμόνη που απελευθερώνει η υπόφυση, την οκυτοκίνη.

Ο μηχανισμός που ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος είναι υπεύθυνος και για την πρόκληση συσπάσεων στη μήτρα. Ετσι, τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες μετά τον τοκετό πιθανόν να νιώθετε πόνους ή κράμπες στη μήτρα κάθε φορά που θηλάζετε.
Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό ή οδυνηρό, βοηθάει όμως στην επαναφορά της μήτρας στην κανονική της κατάσταση και μέγεθος και μειώνει την αιμορραγία κατά τον τοκετό. Είναι επίσης σημάδι ότι ο θηλασμός προχωράει καλά.

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου πίνει όσο γάλα χρειάζεται;
Εβδομάδα Μητρικού Θηλάσμου: Τι να κάνετε αν το μωρό σας κοιμάται όταν θηλάζει

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved