Πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια του μωρού;

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια του μωρού; Μία φορά την εβδομάδα, μία στις τρεις ημέρες, ή καθημερινά;

Πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια του μωρού;

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν συχνά τις νέες μητέρες καθώς βομβαρδίζονται από πολλές και συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.

Σύμφωνα με παιδοαλλεργιολόγους η καλή υγιεινή στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας. Καθημερινά, το σώμα μας παράγει ιδρώτα και σμήγμα που καταλήγουν στα σεντόνια ενώ σε συνδυασμό με τη ζέστη του σεντονιού και της κουβέρτας, δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα ( μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι και οι οποίοι ευθύνονται για πολλές αλλεργίες, για άσθμα και άλλες ασθένειες).

Όπως τονίζουν οι παιδίατροι, τα μωρά συχνά έχουν σάλια ή αφήνουν γουλιές από το γάλα πάνω στο σεντόνι και αν δεν αλλαχθεί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ένα ευαίσθητο μωρό.Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο «Sleep to Live» της Βόρειας Καρολίνας, προτείνει:

-αλλαγή των σεντονιών του μωρού αλλά και των ενηλίκων μία φορά την εβδομάδα και

-πλύσιμο στους 60 βαθμούς ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι αλλεργική προδιάθεση.

Όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες πάντως θα πρέπει να τα αλλάζουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι γονείς θα πρέπει να βγάζουν στον ήλιο για μερικές ώρες το παιδικό στρώμα, ενώ δύο φορές το μήνα, θα πρέπει να πλένονται οι κουβερτούλες του μωρού.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία, ο μέσος ενήλικας μπορεί να αποβάλλει ακόμη και μισό λίτρο ιδρώτα στη διάρκεια μιας βραδιάς που καταλήγει σχεδόν πάντα στο κρεβάτι του (στρώμα ή μαξιλάρι). Ως αποτέλεσμα, να πολλαπλασιάζονται τα ακάρεα οικιακής σκόνης, τα μικρόβια και μαζί οι αλλεργίες.

Πώς να διατηρήσετε το κρεβάτι του παιδιού σας καθαρό:

-Αν στο παράθυρο του υπνοδωμάτιου του μωρού έχετε ρολό ή βαριές κουρτίνες φροντίστε να πλένονται συχνά. Η σκόνη μεταφέρεται παντού.
-Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι 18 βαθμοί Κελσίου. Ένα υπερβολικά ζεστό δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει την έντονη εφίδρωση του μωρού. Οι γονείς θα πρέπει να τοποθετούν το κρεβατάκι του μωρού / παιδιού μακριά από το καλοριφέρ, το παράθυρο ή τον εξωτερικό τοίχο.
-Τα σεντόνια και ο ρουχισμός του μωρού / παιδιού είναι σωστό να είναι 100% βαμβακερά. Προτείνεται η αποφυγή των πολύ ζεστών παπλωμάτων, των μαξιλαριών, των πολλών κουβερτών που ζεσταίνουν υπερβολικά το μωρό / παιδί.
- Τα σεντόνια του μωρού / παιδιού θα πρέπει να είναι πάντα καθαρά τα και να αερίζεται συχνά το παιδικό δωμάτιο. Το στρώμα του κρεβατιού επίσης είναι σωστό να αερίζεται κι αυτό και αν είναι δυνατό να το αφήνεται για λίγο στον ήλιο.

Διαβάστε επίσης

Σεντόνια και πετσέτες: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένουμε;
Δείτε κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τις πιτζάμες του παιδιού σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved