Τι πρέπει να προσέχετε όταν καθαρίζετε τον αφαλό του μωρού

Ο καθαρισμός του αφαλού του μωρού αγχώνει τις μητέρες, ειδικά τις νέες, καθώς φοβούνται μήπως δεν γίνει σωστά και προκληθεί μόλυνση στο νεογέννητο.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν καθαρίζετε τον αφαλό του μωρού

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες είναι ότι, από τη στιγμή που κόβεται ο ομφάλιος λώρος αμέσως μετά τον τοκετό, μένει ένα υπόλειμμα 5-8 εκατοστών που προεξέχει από την κοιλιά του μωρού, το κολόβωμα. Τις επόμενες ημέρες, το κολόβωμα ξεραίνεται, συρρικνώνεται και τελικά πέφτει.

Αν πρόκειται να γεννήσετε άμεσα, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν οδηγίες για το πώς θα καθαρίζετε τον αφαλό του μωρού σας. Συνήθως, απαιτείται καθημερινή περιποίηση με καθαρό οινόπνευμα και αποστειρωμένο βαμβάκι και μετά κάλυψη της περιοχής με αποστειρωμένη γάζα. Ωστόσο, θα πρέπει να αερίζετε συχνά το σημείο για να επιταχυνθεί η συρρίκνωση και η διαδικασία επούλωσης.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κοκκινίλα, έκκριση υγρού ή άλλα σημάδια μόλυνσης, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή γιατρού. «Δε χρειάζεται να περιμένετε να πέσει ο ομφαλός του μωρού για να το κάνετε μπάνιο», συμβουλεύει η γιατρός Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ, μέλος του Royal College of Physicians , λέγοντας ότι πρέπει να τον σκουπίζετε ( τον αφαλό) σχολαστικά και απαλά.

Μερικά μωρά εμφανίζουν ομφαλοκήλη, που υποχωρεί όμως σχεδόν πάντα μέσα σε 1-2 χρόνια. Αν το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη που διογκώνεται ή υποχωρεί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ομφαλοκήλη

Μερικοί γονείς, αρκετό καιρό, μετά την πτώση του ομφάλιου λώρου, παρατηρούν ένα ογκίδιο που προεξέχει από τον αφαλό του μωρού. Αυτό το εξόγκωμα που συνήθως είναι πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται, είναι η ομφαλοκήλη που εμφανίζεται συχνότερα στα πρόωρα βρέφη. Η κήλη προκαλείται από την πρόσπτωση ενός οργάνου της κοιλιάς, καλυμμένου με δέρμα μέσα από μια προσωρινή οπή του κοιλιακού τοιχώματος στη περιοχή κάτω από τον αφαλό. Δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό, ενώ η οπή κλείνει κατά το 4-5 έτος. Παρόλο που ορισμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, η ομφαλοκήλη σπάνια απαιτεί εγχείρηση, για αυτό το λόγο εξάλλου και δεν γεννά ανησυχία.

Διαβάστε επίσης

Αφαλός του μωρού: Πότε «πέφτει» και πώς να τον περιποιηθώ;

Ομφαλοκήλη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved