Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου πίνει όσο γάλα χρειάζεται;

Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε πιο συχνά από εκείνα που τρέφονται με ξένο γάλα. Ορισμένα νεογέννητα ζητούν να  θηλάσουν κάθε δύο ώρες, άλλα, κάθε τρεις.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου πίνει όσο γάλα χρειάζεται;

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένες μέρες της ημέρας θέλει να θηλάζει περισσότερα και άλλες λιγότερο.

Πώς όμως θα καταλάβατε ότι χόρτασε; Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, υπάρχουν αρκετοί τρόποι όπως:

  • Θα καταλάβετε ότι χόρτασε μόλις αφήσει τη θηλή ή αρχίσει να αποκοιμιέται συνεχίζοντας να κάνει ήπιες θηλαστικές αντανακλαστικές κινήσεις.
    Το 90% του διαθέσιμου γάλακτος το παίρνει το βρέφος θηλάζοντας για δέκα λεπτά από κάθε μαστό. Από εκεί και πέρα παίρνει όλο και λιγότερο γάλα με κάθε ρουφηξιά.
  • Οι πάνες του μωρού σας είναι μια καλή ένδειξη για το αν προσλαμβάνει όση τροφή του είναι απαραίτητη. Τον πρώτο μήνα, αν το διαιτολόγιό του είναι επαρκές, θα πρέπει να ουρεί έξι με οκτώ φορές τη μέρα και να αφοδεύει τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, συνήθως ύστερα από κάθε γεύμα. Αργότερα θα αφοδεύει πιο αραιά, πιθανόν κάθε δεύτερη ή και περισσότερες ημέρες. Αυτό είναι κάτι το αρκετά συνηθισμένο, αν κατά τα άλλα το βρέφος αναπτύσσεται κανονικά. Μπορείτε επίσης, να το ακούτε να καταπίνει καθώς θηλάζει, έπειτα από μερικές ρουφηξιές. Ενα άλλο σημάδι ότι τρώει αρκετά είναι ο περίπου δίωρος ύπνος στον οποίο πέφτει ύστερα από κάθε γεύμα. Από την άλλη μεριά, ένα βρέφος που δεν τρέφεται επαρκώς για αρκετές ημέρες στη σειρά, μπορεί να κοιμάται συνεχώς και να είναι «εύκολο» στη φροντίδα.
  • Ενας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την ποσότητα που παίρνει είναι να το ζυγίζετε κάθε εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες.Κατά την πρώτη εβδομάδα ζωής ενδέχεται να χάσει 7-10% του βάρους που είχε όταν γεννήθηκε ( περίπου 170-340 γραμμάρια για ένα μη πρόωρο βρέφος) από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει κερδίζει βάρος με σχετικά μικρό ρυθμό. Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας θα πρέπει να ζυγίζει όσο ζύγιζε μετά τον τοκετό.

Μόλις σταθεροποιηθεί το απόθεμα γάλακτος που καθημερινά θα παράγει ο οργανισμός σας, το βάρος του μωρού θα πρέπει να αυξάνει κατά περίπου 20- 25 γραμμάρια καθημερινά τους πρώτους μήνες. Από τον τρίτο έως τον έκτο μήνα το βάρος τους θα πρέπει να αυξάνει κατά 14 γραμμάρια την ημέρα, με φθίνουσα τάση μετά τον έκτο μήνα.

Αν οι ρυθμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι στην περίπτωση του δικού σας παιδιού, συζητήστε την κατάσταση με τον παιδίατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved