Παιδικά ρηλάξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του μωρού σας

Τα ρηλάξ δεν είναι καθίσματα αυτοκινήτου, επομένως οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν είναι οι ίδιες για τα μεν και τα δε.

Παιδικά ρηλάξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του μωρού σας

Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με προσοχή. Προσέξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή όσον αφορά το βάρος που μπορούν να σηκώσουν με ασφάλεια και να μην τα χρησιμοποιείτε όταν το παιδί σας υπερβεί το βάρος αυτό.

Ακολουθούν κάποια πρόσθετα κριτήρια ασφάλειας, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

1. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα ρηλάξ ως υποκατάστατο του καθίσματος αυτοκινήτου. Έχει σχεδιαστεί για να κρατάει απλώς το βρέφος σε κεκλιμένη θέση, ώστε να μπορεί να βλέπει και να ταΐζεται ευκολότερα.
2. Δένετε πάντοτε το μωρό σας με τον ιμάντα ασφαλείας όποτε κάθεται μέσα στο ρηλάξ.
3. Διαλέξτε κάποιο που να έχει γύρω- γύρω υπερυψωμένο πλαίσιο, επιτρέποντας έτσι στο παιδί να κάθεται βαθιά μέσα του. Η βάση θα πρέπει να είναι φαρδιά , ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανατροπής του ρηλάξ.
4. Φροντίστε ώστε ο σκελετός της βάσης που το στηρίζει να είναι καλυμμένος με κάποιο αντιολισθητικό υλικό. Αν δεν είναι κόψτε λεπτά κομμάτια καουτσούκ ( όπως λ.χ. από σαμπλέρα) και κολλήστε τα στη βάση, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει να γλιστρήσει όταν ακουμπάει σε λεία επιφάνεια.
5. Όποτε μεταφέρετε το μωρό σας με το ρηλάξ , να το έχετε πάντα δεμένο με τους ιμάντες ασφαλείας δεμένο και κρατάτε το κάθισμα με τα δυο σας χέρια από κάτω. Παρ΄ότι τα ρηλάξ έχουν χερούλια για να μεταφέρονται εύκολα, δεν θα πρέπει να βασιστείτε σ’ αυτά και μόνο , επειδή μπορεί να αναποδογυρίσουν, αν το βάρος του μωρού δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο.
6. Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με το ρηλάξ προκαλούνται όταν το μωρό πέσει από ύψος. Δεν είναι επομένως φρόνιμο να το τοποθετείτε ψηλότερα από το πάτωμα. Όμως ακόμη και εκεί μπορεί να ανατραπεί, αν το μωρό κάνει ζωηρές κινήσεις ή στριφογυρίζει , γι΄αυτό τοποθετείστε το πάνω σε ένα χαλί και μακριά από έπιπλα με αιχμηρές γωνίες. Τα ρηλάξ μπορεί επίσης να αναποδογυρίσουν αν στέκονται πάνω σε μαλακές επιφάνειες, όπως είναι το στρώμα του κρεβατιού ή έπιπλα με ταπετσαρία. Οι θέσεις αυτές δεν είναι ασφαλείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved