Κινδύνους που κρύβει το σπίτι για ένα παιδί και ενδεχομένως δεν πάει το μυαλό μας

Το σπίτι στη συνείδηση όλων μας είναι ως το μέρος που νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι.

Κινδύνους που κρύβει το σπίτι για ένα παιδί και ενδεχομένως δεν πάει το μυαλό μας

Είναι ο φυσικός μας χώρος, η «φωλιά» μας, το κονάκι μας. Ομοίως και τα παιδιά νιώθουν την ίδια ασφάλεια και άνεση, όταν βρίσκονται στο σπίτι. Ωστόσο, πέρα από όλα τα παραπάνω, το σπίτι κρύβει και πολλούς κινδύνους για ένα παιδί.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 80% των παιδικών ατυχημάτων γίνονται μέσα στο ίδιο το σπίτι και μόλις το 20% εκτός. Ειδικά, σε παιδιά έως 3 ετών, το ποσοστό είναι εντυπωσιακά μεγάλο. Πέρα, λοιπόν, από τους γνωστούς κινδύνους: πρίζες, κάγκελα, μπαταρίες, αιχμηρά αντικείμενα, χημικά προϊόντα κ.α., υπάρχουν και άλλοι, που ενδεχομένως να μη φανταζόμαστε ή να μη δίνουμε την πρέπουσα σημασία.

Πού κρύβεται ο κίνδυνος και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς

PAIDIKA ATIXIMATA 2

Μπατονέτα:

Ενδεχομένως να μη σας πηγαίνει το μυαλό, αλλά όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν μόνα τους τη μπατονέτα, μιμούμενα την κίνηση του γονιού, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ακόμη και σοβαρά προβλήματα στην ακοή του.

Τσιγάρο:

Οι γονείς που καπνίζουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να μην αφήνουν εκτεθειμένα το πακέτο με τα τσιγάρα ή το σακουλάκι με τον καπνό, διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το παιδί, αν το μασήσουν. Το ίδιο ισχύει και με τις γόπες στο τασάκι.

Στράτες περπατούρες:

Οι στράτες βοηθούν το παιδί στα πρώτα του βήματα, είναι, όμως, και από τις συνηθισμένες αιτίες ατυχήματος, από πτώση. Αν έχετε εσωτερική σκάλα, καλό είναι να την αποφύγετε, ενώ θέλει μεγάλη προσοχή με τα χαλιά, διότι μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Αλλαξιέρα/ κρεβάτι:

Τα παιδιά δεν πρέπει να τα αφήνουμε λεπτό από την προσοχή μας. Κι ένα λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να τα αφήνουν πάνω στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι και να πηγαίνουν να πάρουν κάτι που έχουν ξεχάσει. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος το παιδί να γυρίσει και να πέσει. Γι αυτό φροντίστε πριν το αλλάξετε να έχετε βρει όσα χρειάζεστε.

Ζεστό νερό:

Ποιος γονιός δεν έχει κρατήσει στο ένα χέρι το μωρό και με το άλλο το μπρίκι ή το κατσαρολάκι με το ζεστό νερό; Ωστόσο, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, διότι μια στιγμή απροσεξίας και μπορεί το νερό να πέσει πάνω στο παιδί και να του προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και με το μπάνιο. Πριν ξεκινήσουμε, ελέγχουμε στο δικό μας χέρι τη θερμοκρασία του νερού και όχι κατευθείαν πάνω στο παιδί.

PAIDIKA ATIXIMATA 1

Ηλεκτρική κουζίνα:

Αγαπημένο τους παιγνίδι είναι να πειράζουν τα κουμπιά της ηλεκτρικής κουζίνας, ανάβοντας συνέχεια όλο και κάποιο μάτι. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο και να καεί και να προκληθεί φωτιά. Γι αυτό, ρίχνετε συχνά ματιά στην κουζίνα και μην αφήνετε πάνω στις εστίες σκεύη.

Ηλεκτρικό σίδερο:

Όταν τελειώνετε το σιδέρωμα, να μαζεύετε πάντα το σίδερο και να το βάζετε μέχρι να κρυώσει σε μέρος που δεν είναι προσβάσιμο για το παιδί.

Κορδέλες για πιπίλα:

Μπορεί οι κορδέλες ή τα πολύχρωμα κορδόνια που κρεμάμε την πιπίλα, να είναι χαριτωμένα αισθητικά, όμως, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και ασφυξία, αν πιαστούν κάπου. Γι αυτό προτιμήστε τα ειδικά clips.

Παραμάνες:

Αποφεύγετε να στερεώνετε κάτι πάνω στο παιδί σας, χρησιμοποιώντας παραμάνα, διότι υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και να το τρυπήσει.

Αντικείμενα στο στόμα:

Πολλά παιδάκια, ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας, τρέχουν μέσα στο σπίτι έχοντας στο στόμα τους ένα παιγνίδι ή αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα μολύβι. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο να πέσει και να τραυματιστεί στο στόμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved