Θηλασμός και κάπνισμα: Καπνίζετε και εσείς και το μωρό σας

Ας αρχίσουμε με κάποιες τεκμηριωμένες αλήθειες για το κάπνισμα και το θηλασμό:

Θηλασμός και κάπνισμα: Καπνίζετε και εσείς και το μωρό σας
  • Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή γάλακτος στη μητέρα
  • Η νικοτίνη δεν περνά στο γάλα, όταν η μητέρα καπνίζει λιγότερα από 5 τσιγάρα την ημέρα. Η νικοτίνη, όμως, είναι μόνο μία από τις 4.200 ουσίες του καπνού.
  • Όταν η μητέρα καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα, μπορεί το μωρό να έχει κολικούς
  • Το κάπνισμα λίγο πριν από το θηλασμό πρέπει να αποφεύγεται.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα την ώρα που θηλάζετε ή όταν το παιδί βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
  • Εάν είστε καπνίστρια, θηλάστε και κατά τον Καναδό ειδήμονα Jack Newman, «το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο το γάλα σας, όχι λιγότερο!».

Ο καπνός του τσιγάρου είναι πάρα πολύ επικίνδυνος για να τον εισπνέει ένα μωρό, ακόμη κι αν δεν θηλάζει. Μελέτες, έχουν δείξει ότι τα κύτταρα των πνευμόνων των ανθρώπων πολλαπλασιάζονται ως την ηλικία των δύο ετών. Μετά από αυτή την ηλικία αυξάνονται μόνο σε μέγεθος. Εάν εκθέσετε ένα παιδί κάτω των δύο ετών στον καπνό του τσιγάρου –είτε θηλάζετε είτε όχι- το καταδικάζετε να ξεκινήσει με λιγότερα πνευμονικά κύτταρα, δηλαδή με μικρότερο δυναμικό για την υπόλοιπη ζωή του.

Το ιδανικό είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα εσείς η ίδια, αλλά και να μην επιτρέπετε στους άλλους να καπνίζουν στο σπίτι σας, ακόμη κι αν το μωρό βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, γιατί το παθητικό κάπνισμα έχει απρόβλεπτες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του παιδιού. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, τα μωρά των καπνιστριών έχουν πιο συχνά κολικούς.

Θηλασμός και κάπνισμα: Έως 5 τσιγάρα επιτρέπονται;

Από μελέτες φαίνεται ότι η κοτινίνη, ο τοξικός μεταβολίτης της νικοτίνης, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα μητέρων που καπνίζουν λιγότερα από πέντε τσιγάρα το 24ωρο. Από τις 4.200 ουσίες του καπνού, μέχρι σήμερα, έχουν χαρακτηριστεί περίπου οι 200. Δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα του κινδύνου που διατρέχει ένα μωρό το οποίο εκτίθεται στον καπνό.

Όμως ειδικά αν είστε φανατική καπνίστρια, προσπαθήστε να θηλάσετε το μωρό σας και μάλιστα, αποκλειστικά για πολύ καιρό. Εσείς και το μωρό θα έχετε πολλά πλεονεκτήματα:

  • Οι ορμόνες που παράγονται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα σας κάνουν να χαλαρώνετε τόσο, ώστε ίσως να μπορέσετε να μετριάσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα.
  • Εάν δεν μπορείτε να περιορίσετε εντελώς το κάπνισμα, είναι προτιμότερο να θηλάζετε το μωρό σας. Θηλάζοντας, θα δεχθεί τουλάχιστον τα υπόλοιπα αναντικατάστατα στοιχεία από το γάλα σας και θα έχει καλύτερη υγεία. Αυτό σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί ως παθητικός καπνιστής από τα γεννοφάσκια του, το μωρό σας μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο κατώτερο αναπνευστικό, αλλεργίες και ευαισθησία στις λοιμώξεις γενικότερα.
  • Εσείς η ίδια θα έχετε καλύτερη υγεία.
  • Θα αποφύγετε το έξοδο και τη φασαρία να ετοιμάζετε ξένο γάλα.
  • Θα είστε περήφανη που τα καταφέρατε.
  • Εάν δεν θηλάσετε, δυστυχώς το μωρό θα παραμείνει εκτεθειμένο στον καπνό που αναπνέει.

Εάν αποφασίσατε να συνεχίσετε το κάπνισμα τώρα που γεννήσατε ή αν κάντε πολλή υπομονή και δεν καπνίζατε καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά τώρα ενδώσατε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Καπνίστε αμέσως μετά το θηλασμό, ώστε να απομακρυνθούν όσο περισσότερο γίνεται οι τοξικές ουσίες από το γάλα σας, μέχρι να ξαναθηλάσετε.
  • Καπνίστε στο μπαλκόνι με μαζεμένα τα μαλλιά. Αμέσως μετά πλύνετε τα χέρια σας και κατά προτίμηση και τα δόντια σας.
  • Πίνετε άφθονο νερό (4 λίτρα το 24ωρο), για να αποβάλετε τοξικές ουσίες με τα ούρα σας.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

Διαβάστε επίσης:

Κάπνισμα και θηλασμός: Τελικά τι επιτρέπεται;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved