Μωρό και ύπνος REM: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προτού ακόμη γεννηθεί, το μωρό σας περνάει το χρόνο του άλλοτε ξυπνητό και άλλοτε κοιμισμένο.

Μωρό και ύπνος REM: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στον 8ο μήνα της κύησης ή και νωρίτερα η περίοδος του ύπνου του αποτελείται από δύο διαφορετικές φάσεις, ίδιες με εκείνες που βιώνουμε όλοι μας.

1. Ύπνος REM (rapid eye movement)

Κατά τη φάση αυτή, το μωρό ονειρεύεται. Στη διάρκεια αυτής της φάσης τα μάτια του θα κινούνται κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, σαν να παρακολουθεί κατά κάποιον τρόπο ένα όνειρο. Μπορεί ακόμα να φαίνεται σαν να αναπηδά, να συσπά το πρόσωπό του και να τινάζει τα χέρια και τα πόδια του. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά σημάδια ύπνου REM.

2. Ύπνος μη REM

Ο ύπνος μη REM αποτελείται από τέσσερις φάσεις: τη να΄ρκη, τον ελαφρύ ύπνο, τον βαθύ ύπνο και τον πολύ βαθύ ύπνο. Καθώς περνάει από το ένα στάδιο στο άλλο, το μωρό γίνεται όλο και λιγότερο ζωηρό, η αναπνοή του επιβραδύνεται και γίνεται πολύ ήρεμη, μέχρι που στον πολύ βαθύ ύπνο είναι εντελώς ακίνητο. Στον ύπνο μη REM δεν υπάρχουν όνειρα.

ypnos moro

Στην αρχή το νεογέννητό σας, θα κοιμάται περίπου δεκαέξι ώρες την ημέρα, κατανεμημένες ομοιόμορφα σε τρίωρους ή τετράωρους ύπνους μεταξύ των γευμάτων του.

Καθένας από αυτούς τους ύπνους θα περιλαμβάνει ίσα περίπου χρονικά διαστήματα ύπνου REM και μη REM, με την εξής χρονική σειρά: 1. ναρκή, 2. ύπνος REM, 3. ελαφρύς ύπνος, 4. βαθύς ύπνος, 5. πολύ βαθύς ύπνος.

Μετά από δύο με τρεις μήνες η σειρά αυτή θα αλλάξει και καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα διέρχεται πρώτα όλες τις φάσεις του ύπνου μη REM, προτού τελικά μπει στη φάση του ύπνου REM. Αυτή η σειρά θα διατηρηθεί μέχρι την ενηλικίωσή του. Όσο μεγαλώνει, η αναλογία του ύπνου REM θα ελαττώνεται και ο ύπνος του θα γίνεται κατά κανόνα πιο ήρεμος. Στην ηλικία των τριών ετών μόνο το ένα τρίτο του ύπνου του ή και λιγότερο θα είναι ύπνος REM.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved