Μωρό και ύπνος: Πώς πρέπει να τοποθετούνται τα μωρά για να κοιμηθούν

Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα βρέφη, ιδιαίτερα από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών, είναι σωστό να τοποθετούνται για ύπνο μπρούμυτα.

Μωρό και ύπνος: Πώς πρέπει να τοποθετούνται τα μωρά για να κοιμηθούν

Η στάση αυτή θεωρούνταν η ασφαλέστερη για να αποφευχθεί η εισρόφηση τροφής στην τραχεία ή την αναπνευστική οδό σε περίπτωση εμετού ή αναγωγής.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατα δεδομένα, με βάση τα οποία η στάση του ύπνου σχετίζεται με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, η τοποθέτηση του βρέφους σε ύπτια θέση θεωρείται η ασφαλέστερη. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, συνιστά τα υγιή βρέφη να τοποθετούνται για ύπνο σε ύπτια θέση.

baby sleeping 800x417

Μέχρι πότε πρέπει τα μωρά να κοιμούνται σε ύπτια θέση;

Η υπόδειξη αυτή ισχύει για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους, ιδιαίτερη όμως σημασία έχει για τους πρώτους έξι μήνες, που αποτελούν την πιο κρίσιμη εποχή για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ξαπλώνετε με το μωρό για να κοιμηθεί πάνω σε μαλακές πορώδεις επιφάνειες, όπως τα μαξιλάρια ή τα καπιτονέ παπλώματα, διότι μπορεί να αποφραχθούν οι αναπνευστικοί αεραγωγοί του βρέφους, αν το πρόσωπό του κρυφτεί μέσα τους. Η ασφαλέστερη λύση είναι ένα σκληρό στρώμα καλυμμένο με ένα σεντόνι.

Όσο το βρέφος αναπτύσσεται και το στομάχι του μεγαλώνει, οι ώρες του ύπνου ανάμεσα στα γεύματα θα αυξάνουν. Ενθαρρυντικό θα σας φανεί το γεγονός ότι στην πραγματικότητα περισσότερο από το 90% των βρεφών κοιμούνται τη νύχτα χωρίς διακοπή (6-8 ώρες) ήδη από τον τρίτο μήνα. Τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται τόσες ώρες όταν φτάσουν το βάρος των 5,4 ή 5,8 κιλών.

Έτσι λοιπόν αν το δικό σας μωρό είναι μεγάλο ίσως να αρχίσει να κοιμάται τη νύχτα χωρίς διακοπή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved