Συντονισμός χεριού και ματιού του μωρού από 0 έως 1 έτους- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής του, το μωρό σας θα έχει τα χεράκια του σφιγμένα σε γροθιές και ίσως τα ανοιγοκλείνει όταν κλαίει.

Συντονισμός χεριού και ματιού του μωρού από 0 έως 1 έτους- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατά την όγδοη εβδομάδα, τα χέρια του θα είναι συχνότερα ανοιχτά και τα αντανακλαστικά του δραγμού (σφίγγει οτιδήποτε κι αν του βάλουμε το στο χέρι του) θα αντικατασταθεί από μια εκούσια κίνηση του μωρού. Μερικοί γονείς ανησυχούν πολύ στο στάδιο αυτό επειδή το μωρό τους δεν φαίνεται να κρατάει τα αντικείμενα τόσο σφιχτά όσο πριν, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μέχρι την ηλικία αυτή, δεν θα έχει προσπαθήσει να συντονίσει τις κινήσεις των δαχτύλων και τω χεριών του. Αντίθετα, θα περνάει πολύ χρόνο ανακαλύπτοντας πώς είναι, τι αίσθηση του δίνουν και πώς κουνιούνται. Θα τα κρατάει ανοιχτά την περισσότερη ώρα και τα κουνάει τα δάχτυλά του, παρακολουθώντας τα από κοντά.

Μεταξύ των 4 και 5 μηνών, θα έχει τον εκούσιο έλεγχο στις προσπάθειες να φτάσει κάτι -πιθανότατα να κουνάει και τα δυο του χέρια προς το αντικείμενο που το ενδιαφέρει και θα το αρπάζει ανάμεσα στα χέρια του.

Στους 6 μήνες περίπου, θα προσπαθεί να κρατήσει ένα αντικείμενο είτε με τα δυο του χέρια είτε με το ένα, σφίγγοντας το ανάμεσα στην παλάμη του και στα δάχτυλά του. Δεν έχει ακόμα τον έλεγχο των λεπτών κινήσεων. Θα είναι όμως σε θέση να διαφοροποιεί μεταξύ μεγάλων και μικρών αντικειμένων και να ανοίγει το χέρι του ανάλογα. Θα του αρέσει πολύ να ψηλαφεί πράγματα, γι΄αυτό να του δίνετε να αγγίζει να πιάνει πράγματα με διαφορετική υφή και σχήμα. Όταν είναι ξαπλωμένο, πιθανότατα θα απλώνει το χέρι, θα πιάνει το ένα ποδαράκι και θα το φέρνει στο στόμα του. Δεν θα ξέρει τι να κάνει με όλα τα αντικείμενα. Έτσι, αν του δώσετε ένα κυβάκι, μπορεί να το κρατήσει, αλλά αν του δώσετε και δεύτερο, χωρίς σκέψη θα αφήσει το πρώτο.

Την ίδια εποχή περίπου θα αρχίσει να εξερευνά πώς να μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του για να τρώει. Ο συντονισμός χεριού και ματιού θα του επιτρέπει να πιάνει τροφές που τρώγονται με τα δάχτυλα και να αρχίσει να τρώει μόνο του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved